2 oktober 2017

Blij verrast

PvdA-raadslid Arie de Zwart reageerde blij verrast toen hij afgelopen donderdag hoorde van de plannen van de in de gemeente Meierijstad werkzame woningbouwverenigingen. Die vroegen namelijk de gemeente mee te werken aan een plan om nog in 2018 honderd kleine sociale huurwoningen te realiseren voor mensen met lagere inkomens.

Het raadslid reageerde verrast omdat hij een week eerder, mede namens de SP, Hart voor Schijndel en D66 in een motie het gemeentebestuur had gevraagd om samen met de woningbouwcorporaties een plan te ontwikkelen voor de realisatie van kleine, betaalbare woningen in de gemeente en vooral ook in Veghel, omdat daar de nood het hoogst is.
Hoewel de motie in de raad kon rekenen op veel sympathie, werd deze door de verantwoordelijk wethouder ontraden: “Deze motie is niet nodig, want we zitten er al bovenop.” Het gevolg van het stemadvies was dat de gemeenteraad de motie verwierp, alleen de indieners en Lijst Blanco stemden voor.
PvdA’er Arie de Zwart: “Nog geen week later blijken de woningbouwverenigingen Area, Brabant Wonen, Huis en Erf en Wovesto in staat om op korte termijn een aanzienlijk aantal van die kleine, betaalbare woningen te realiseren. De wethouder heeft aangekondigd eind november met een plan te komen. Ik zien niet wat hem nog kan tegenhouden.”
Behalve verrast is Arie de Zwart natuurlijk ook blij. “Zo kunnen we tenminste enigszins tegemoet komen aan de enorme behoefte die er bestaat aan dit soort woningen.”
De woningbouwverenigingen zijn niet van plan alleen te bouwen op nieuwe plaatsen. Ze denken er ook over om woonruimte te realiseren in bijvoorbeeld leegstaande kloosters en scholen. De woningbouwverenigingen vragen de gemeente vooral om korte procedures en grond.
Als het aan Arie de Zwart ligt gaat het nu heel snel en zo niet, dan heeft hij de volgende motie al klaar. “Dan zullen de partijen die begrip hadden, maar toch tegenstemden, met de billen bloot moeten!”