College van Rijksadviseurs adviseert rechtstreekse spoorlijn tussen Eindhoven en Nijmegen

12 december 2018

College van Rijksadviseurs adviseert rechtstreekse spoorlijn tussen Eindhoven en Nijmegen

Blijkens een bericht in het Eindhovens Dagblad van 7 december j.l. heeft het College van Rijksadviseurs in een visie op het Nederland van de toekomst onder meer een nieuwe spoorlijn tussen Eindhoven en Nijmegen geadviseerd.

Een deel van dit advies zou zo uit het PvdA-verkiezingsprogramma voor Meierijstad overgenomen kunnen zijn. Zo leidt, volgens de raad en ook de PvdA in Meierijstad, dit plan tot een betere aansluiting van deze universiteitssteden en een aantal belangrijke regionale economische centra. De omweg van Nijmegen naar Eindhoven die met de trein nu nog noodzakelijk is via Den Bosch of Venlo, is dan niet meer nodig. Gemert, Veghel, Uden krijgen er een extra vervoersmogelijkheid bij, die de bereikbaarheid zeker ten goede komt.

De raad doet in dit verband nog een aardige suggestie voor een ‘cirkellijn’ die loopt van Breda via Rotterdam, Amsterdam-Zuid, Zwolle, Nijmegen, Eindhoven terug naar Breda. Een dergelijke lijn zou het erg drukke station van Utrecht-Centraal behoorlijk kunnen ontlasten.