17 juni 2015

‘Heel Gallië? Nee, één klein dorpje…’

De PvdA voelde zich gisteravond een beetje zoals de inwoners van dat Gallisch dorpje van Asterix en Obelix.  Heel Gallië was in de stripverhalen van Coscinny en Uderzo bezet door de Romeinen. ‘Heel Gallië? Nee, een klein dorpje blijft dapper weerstand bieden tegen de Romeinse overheersing.’ De partij hield als enige van alle fracties uit Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel stand tegen de druk om toch maar in te stemmen met de ideeën over de dienstverlening van de nieuwe gemeente Meierijstad.

Het is een hartstikke mooi document, het dienstverleningsconcept dat voor de nieuwe gemeente Meierijstad is gemaakt. Echt. Maar de PvdA liet tijdens een vergadering van vertegenwoordigers van alle fracties van de drie gemeenten, gisteravond gehouden in het gemeentehuis van Veghel, weten dat het op onderdelen anders mag. Hoe Lambèr Gevers van PvdA Schijndel ook zijn best deed, hij kreeg niemand mee.

Zo is er het idee van de PvdA om zonder noemenswaardige kosten de gemeente fysiek aanwezig te laten zijn in alle dertien kernen. Dat kan. De ruimten zijn er al, in de vorm van dorpshuizen. De technische mogelijkheden zijn er eveneens, dankzij internet. En de behoefte is er ook: vanwege de nieuwe taken op het gebied van Wmo, jeugdzorg en werk (participatiewet) krijgen inwoners van Meierijstad steeds meer van doen met de gemeente. Dus wat is er nou mooier dan zonder bijzondere investeringen de deur voor de inwoners in alle kernen letterlijk open te zetten? Een raadslid uit het dorp Mariaheide zei daarover: ‘Ik heb eens bij de bakker in ons dorp gekeken en die heeft er geen plek voor. En wat moet de burger wel niet denken als ie een ambtenaar naast het biljart van het dorpshuis ziet zitten?’

Tegen zo’n karikatuur kon de PvdA gisteravond niet op.

Met andere voorstellen ging het al niet beter. Zo vroeg Lambèr aandacht voor de hoge verwachtingen die met het dienstverleningsconcept worden gewekt. Het document loopt over van goede bedoelingen en van klantgerichtheid. Maar inwoners zijn geen klanten, want de gemeente is geen winkel. Zo treedt de gemeente zo nu en dan streng op als handhaver. Of wijst ze aanvragen voor een bouwvergunning af. ‘De gemeente moet soms ook nee zeggen en ook dat mag ook in het stuk staan’, aldus de PvdA. Een raadslid uit Sint Oedenrode liet weten dat de gemeente nooit nee mag zeggen en een collega uit Veghel zei ‘dat dit stuk toch niet gelezen wordt’.

Na de vergadering namen de PvdA-ers nog wat toverdrank. Behalve Lambèr, die is als kind in een ketel vol toverdrank gevallen.