6 september 2016

Klijnsma enthousiast over Rooi Werkt! en Het Goed bij bezoek aan Meierijstad

Gisteravond trapte de PvdA Meierijstad haar verkiezingscampagne af in Schijndel. Onderwerp van de themabijeenkomst was Werk & Inkomen, een van de topprioriteiten in het verkiezingsprogramma dat binnenkort uitkomt. Als bijzondere gast was staatssecretaris Jetta Klijnsma aanwezig. Ze bracht positieve berichten vanuit Den Haag en kondigde goed nieuws aan voor mensen met de laagste inkomens tijdens Prinsjesdag. Maar ze was ook onder de indruk van wat zich in Meierijstad afspeelt.

Armoede aanpakken in Meierijstad
Lijsttrekker Menno Roozendaal opende de avond met een bevlogen verhaal over het bestrijden van armoede en mensen die een steuntje in de rug verdienen op de arbeidsmarkt. De Schijndelse wethouder voerde met brede steun en inbreng van de raad en diverse maatschappelijke organisaties verschillende verbeteringen door in het armoedebeleid. Maar er blijven verbeterpunten over. Bijvoorbeeld in gezinnen met problematische schulden. De PvdA Meierijstad wil schulden mee gaan laten wegen bij het bepalen of mensen aanspraak maken op steunregelingen. Vooral om te voorkomen dat kinderen in armoede opgroeien.

Goede voorbeelden uit Rooi
Namens Rooi Werkt! presenteerde Martha School goede resultaten van het lokale initiatief dat werkgevers en werkzoekenden aan elkaar koppelt. Wat de PvdA betreft gaat dit door in Meierijstad en gaan we met Rooi Werkt! kijken of vergelijkbare initiatieven in Veghel en Schijndel van de grond kunnen komen. Want lokaal Werkt!

De Rooise ondernemer Dennis Ketelaars vertelde gepassioneerd hoe zijn groeiende bedrijf Kemabo via WSD enkele jaren terug een dove jongeman in dienst had genomen. Enige schroom vanwege de verwachte benodigde begeleiding die de nieuwe collega nodig had, maakte al snel plaats voor grote tevredenheid over zijn functioneren. Inmiddels heeft de jongeman een vast dienstverband bij het bedrijf en bleek loonkostensubsidie niet eens nodig. Klijnsma deelde complimenten uit aan de Rooise ondernemer en Rooi Werkt!.

Kwetsbare jongeren
Een van de speerpunten van de PvdA Meierijstad is het ondersteunen van kwetsbare jongeren op de arbeidsmarkt. Daarmee kan je niet vroeg genoeg beginnen. Namens het Praktijkonderwijs van het Elde College vertelde Gerard Spijkers, sectordirecteur vmbo/praktijkonderwijs, over de kracht van de opleiding. Hij noemde ook verbeterpunten voor de samenwerking met gemeenten en werd daarin ondersteund vanuit enkele aanwezigen in de zaal en door wethouder Roozendaal.

Klijnsma meldde dat ze met een wetswijziging jongeren uit het Praktijkonderwijs direct gaat toelaten in het doelgroepregister. Dat betekent dat van deze jongeren, zij die het nodig hebben, voortaan in aanmerking komen voor meer ondersteuning vanuit de overheid. Lijsttrekker Menno Roozendaal hoorde het tevreden aan.

Het Goed
Eerder op de avond bezocht Klijnsma kringloopbedrijf Het Goed in Schijndel. Ze noemde het een voorbeeld van een sociale werkvoorziening van de 21ste eeuw. Ze ging in gesprek met mensen die als professional of als client ervaringen hebben met de Participatiewet. Ervaringen die ze benut bij eventuele nieuwe wetswijzigingen. Een kringloopbedrijf was een speerpunt bij de vorige verkiezingen van de PvdA in Schijndel. Wat betreft de PvdA Meierijstad komt er in Veghel ook een kringloopbedrijf. Meer werkgelegenheid en beter voor het milieu!

Waar ben je naar op zoek?