Ombudsteam slaat aan

Door Henk Engelmoer op 18 januari 2018

Het PvdA-ombudsteam is nu vier maanden actief in de gemeente Meierijstad. In die periode is de vrijwilligersgroep meerdere keren ingeschakeld, bijvoorbeeld bij vragen rond huishoudelijke hulp, belastingen, huur en de regelingen rond de bijstandswet.

Het ombudsteam bestaat uit ruim tien enthousiaste vrijwilligers met diverse deskundigheden. Vaak komt die kennis voort uit hun huidige baan of een eerder beroep. Zo zijn er teamleden die goed op de hoogte zijn van de bijstandswet, anderen hebben veel ervaring in de zorg en weer anderen hebben zich gespecialiseerd op bijvoorbeeld het gebied van de ruimtelijk ordening.

De werkwijze van het PvdA-ombudsteam is eenvoudig: iedereen uit de gemeente Meierijstad kan – gratis – via telefoon of mail een beroep doen op het team. Alle meldingen komen centraal binnen bij één van de vrijwilligers. Die zorgt vervolgens binnen 24 uur voor twee dingen: de hulpvrager krijgt een reactie en de vraag wordt – anoniem – uitgezet onder de vrijwilligers.

Binnen drie dagen na de eerste melding kloppen twee ter zaken deskundige teamleden aan bij de hulpvrager. Zij gaan helpen bij het vinden van een oplossing voor het aangeroerde probleem. Daarbij gaan ze niet zitten op de stoel van bijvoorbeeld de sociale dienst of de woningbouwvereniging, ze gaan juist assisteren bij het vinden van de juiste weg bij dergelijke instellingen.

In veel gevallen zal het team de oplossing van het probleem zelfstandig kunnen begeleiden. In het enkele geval dat dit niet lukt, bestaat de mogelijkheid om deskundigheid te zoeken bij de landelijke koepel van PvdA-ombudsteams, waarmee een nauw contact bestaat.

Het ombudsteam van de PvdA Meierijstad heeft een eigen folder beschikbaar waarin de werkwijze gedetailleerd staat beschreven.

Het PvdA-ombudsteam is bereikbaar:

per mail: [email protected]. of per telefoon: 06 83986648.

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer

Waar ben je naar op zoek?