PvdA Meierijstad: geitenhouderijen in de buurt….een dilemma! 

Door Silvia Derks op 21 januari 2019

Zware industrie of boerderijen met varkens, kippen of geiten in de buurt. Overlast, stank, geluid en fijnstof. Niemand wil dat toch? Maar wat doe je als de woningbehoefte hoog is en er zit al zo’n bedrijf in de buurt? PvdA Meierijstad legt uit hoe zij erin staat.

In Olland is grote behoefte aan woningen. En er is nog plek. Maar bouwen kan eigenlijk niet, omdat er een geitenhouderij in de buurt staat. Wat te doen? Iedereen weet het en het is wetenschappelijk aangetoond dat geitenhouderijen, maar ook industrie en intensieve veehouderij, gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Die inzichten zij pas de afgelopen jaren echt bekend geworden. Niemand kon namelijk om de oorzaken van de Q-koorts heen. Overigens hebben de industrie en landbouwsector er flink hun best voor gedaan om de relatie tussen bedrijvigheid en gezondheid steeds weg te redeneren. 

Maar wat nu? Het gekke is dat er al jaren huizen in de buurt staan van deze geitenhouderij in Olland. En veel dichterbij dan waar de nieuwe huizen zouden moeten komen. 

De PvdA zou het liefst zien dat de geitenhouderij en andere intensieve veehouderijen niet mee in de buurt van woningen komen te staan en dus verplaatst worden. Dat is een zeer kostbare kwestie en een traject van jaren. Kunnen en willen we daarop wachten? Nee, maar wat de PvdA betreft spant de gemeente zich zoveel mogelijk in om dat voor elkaar te krijgen. Vestiging van nieuwe bedrijven is wat ons betreft zeker niet aan de orde en ook uitbreiding van bestaande bedrijven zien we niet zitten. We zijn niet voor niks heel blij dat de varkenshouderij van16.000 varkens niet door gaat! 

Tot die tijd denken wij dat bouwen in een kern als Olland mogelijk moet zijn. De aanstaande bewoners moeten dan wel nadrukkelijk en objectief geïnformeerd worden over de risico’s die zij en hun kinderen lopen, zodat ze een weloverwogen besluit kunnen nemen. En dat is best lastig: want de gevolgen van het in de buurt wonen bij een geitenhouderij of andere bedrijven komen meestal pas op de lange termijn naar voren, terwijl je op de korte termijn een leuke woning wilt in het mooie dorp Olland. Het blijft een dilemma!

Silvia Derks

Silvia Derks

Silvia Derks is woonachtig in Veghel en raadslid namens de PvdA-GroenLinks Meierijstad. Silvia is werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant als strategisch adviseur van de directie. Hier vind je een interview met Silvia Derks op de site van de gemeente.

Meer over Silvia Derks