PvdA: toegankelijkheid kan beter in Meierijstad!

Door Silvia Derks op 18 januari 2019

Eind vorig jaar nam de PvdA deel aan een inwonersbijeenkomst over wat nodig is om een samenleving waar iedereen mee kan doen re krijgen. Ongeveer 80 inwoners waren aanwezig in ’t Spectrum Schijndel. PvdA Meierijstad ziet dit als een mooi begin voor een beter toegankelijk Meierijstad.

Tal van onderwerpen kwamen deze avond voorbij. Van vervoer, wonen, welzijn & zorg, onderwijs, werk, sport & recreatie tot aan de gemeentelijke organisatie. Er is nu een uitgebreid verslag gemaakt van deze avond, waar ontzettend veel kleinere en grotere verbeterpunten zijn benoemd. Sommige genoemde verbeterpunten waren heel persoonlijk, andere verbeteringen zouden veel inwoners ten goede komen. Het kunnen bezoeken van horecagelegenheden is bijvoorbeeld niet altijd mogelijk en liften zijn vaak te klein om er fatsoenlijk met een rolstoel in te kunnen. 

Veel opgehaald

Op deze avond is ontzettend veel opgehaald. Een paar voorbeelden van verbeteringen waardoor de toegankelijkheid van Meierijstad voor inwoners en bezoekers met beperkingen groter wordt: 

  • Obstakels in de winkelstraten en bij de ingang van gebouwen weghalen
  • Grotere liften bij gebouwen
  • Deuren die makkelijker (automatisch) open gemaakt kunnen worden
  • Een meer toegankelijke gemeentelijke website 
  • Meer speciale zitplaatsen bij sport- en cultuuractiviteiten
  • Meer rustplekken, zitplaatsen bij winkels en in het centrum
  • Het opstellen van een sociale kaart voor vrije tijd/activiteiten voor mensen met een beperking
  • Ook ondertiteling bij Nederlandstalige films
  • Meer mogelijkheden voor jongeren met een beperking
  • Betere samenwerking tussen scholen, UWV en gemeente om werken mogelijk te maken

Alle informatie die is opgehaald wordt verwerkt in een Meierijstadse “inclusie agenda”. De verwachting is dat deze agenda in januari af zal zijn en dan beschikbaar komt. PvdA Meierijstad is blij dat dit onderwerp, dat minder aandacht krijgt dan bijvoorbeeld de toeristenbelasting of het evenementenbeleid, op de agenda staat.

Ten slotte: gemeentelijke website

De gemeente Meierijstad is bezig met het toegankelijk maken van de eigen website. Om de toegankelijkheid te testen wordt er een burgerpanel met ervaringsdeskundigen in het leven geroepen. Er is een oproep gedaan om hieraan deel te nemen:  [email protected] 

Silvia Derks

Silvia Derks

Silvia Derks is woonachtig in Veghel en raadslid namens de PvdA-GroenLinks Meierijstad. Silvia is werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant als strategisch adviseur van de directie. Hier vind je een interview met Silvia Derks op de site van de gemeente.

Meer over Silvia Derks