Door Sikko Oegema op 25 maart 2017

Te laat? Hoezo?

Het Brabants Dagblad (BD) van zaterdag 25 maart 2017 besteedt aandacht aan het betoog van inspreekster Doortje Maurix in de beeldvormende vergadering van Meierijstad op donderdag 23 maart. In een grijs kader citeert BD mevrouw Maurix. In het slot van de tekst schrijft het BD dat o.a. PvdA ‘Geheel tegen de vergaderregels in, ging tegen Maurix’ betoog.

Het BD laat na te zeggen dat mevrouw Maurix ook tegen alle regels in een betoog hield in het belang van een individuele casus. Zij kreeg hiervoor de ruimte. Deze casus is in behandeling bij het Schijndelse Sociaal Wijkteam.

In het betoog van mevrouw Maurix zegt zij tegen de raad: ‘Eén van jullie liet weten dat Den Haag het maar moet regelen.’ Mevrouw mag wel verwijten maken aan raadsleden en wij zouden vanwege de vergaderregels niet mogen reageren?

De PvdA vond het inderdaad nog te vroeg om toezeggingen te doen. Wanneer de familie er met het Zorgkantoor niet uit komt moet de gemeente bijspringen. Die toezegging heeft de familie van wethouder Witlox. De gemeente Meierijstad houdt vinger aan de pols. Mevrouw Maurix vindt dat allemaal veel te laat.

Het was een oneerlijke strijd, vanwege privacy mogen raadsleden het dossier van de betreffende familie niet inzien natuurlijk, maar de woordvoerder van de familie mag wel volop fulmineren over zaken die niet goed gaan. Raadsleden kunnen hun controlerende rol niet nemen maar worden wel aangesproken.

Het inspreken in vergaderingen juich ik van harte toe. De PvdA is een partij die altijd ruimte voor discussie biedt. Maar ik hoop dat het geen vast moment gaat worden waar ongenoegen geuit wordt tegen raadsleden en waar zij niet op mogen reageren.

Waar gaat het hier om? Een individuele familie is bang om, door het Rijk vergoedde, twee en een half uur huishoudelijke hulp kwijt te raken. De overige huishoudelijke hulp, begeleiding en alle medische hulp blijft in stand. De familie heeft van het Zorgkantoor de garantie op de huidige hulp tot 1 mei. Mogelijk verandert dat daarna. Op 20 maart had de familie nog een gesprek met het Sociaal Wijkteam, om te zoeken naar een oplossing, denk ik dan maar. En de familie heeft de toezegging van de wethouder dat hij in zal springen als daar aanleiding toe bestaat.

Te laat? Hoe zo? We lopen prachtig op schema. Komt mevrouw Maurix ook weer inspreken als de zorg en de huishoudelijke hulp geregeld blijft zoals het nu is?

Sikko Oegema

Sikko Oegema

Sikko Oegema is woonachtig in Schijndel en Lid van het Algemeen Bestuur Waterschap Aa En Maas namens de PvdA Meierijstad.      

Meer over Sikko Oegema