Wél lef, maar toch nog even terug: Gebiedsvisie Molenheide

Door Silvia Derks op 22 september 2020

Met de gebiedsvisie Molenheide toont het college lef. Lef om bijvoorbeeld de jarenlang gedoogde situatie van permanente bewoning opnieuw te bekijken, illegale bewoning door arbeidsmigranten tegen te gaan en verdere verloedering te voorkomen. En juist omdat het allemaal zo complex is en gevoelig ligt, vinden wij dat de gebiedsvisie nog niet goed genoeg is voor besluitvorming door de gemeenteraad. Onder andere omdat er onvoldoende is gesproken met bewoners en omwonenden. Dat gaan wij inbrengen in de raadsvergadering van 24 september 2020.

Bijzonder stukje Meierijstad
Resort Molenheide is bijzonder stukje Meierijstad. Een park met meerdere gezichten. Het ligt in een prachtig gebied met veel ruimte en natuur. Maar het is ook een toevluchtsoord voor mensen die klem zitten, bijvoorbeeld door een scheiding of financiële problemen. De voormalige gemeente Schijndel heeft om die reden vaak compassie gehad met woonsituaties die niet pasten bij recreatief gebruik en zich vaak lankmoedig opgesteld. Maar er was geen sprake van consistent beleid. In de loop der jaren heeft het park verschillende eigenaren gehad en is het slecht onderhouden en verloederd. Het is tijd om hier wat aan te doen.

Gedogen is geen oplossing meer
Dit college gaat uit van de oorspronkelijke bestemming en stelt een traject voor, weliswaar met oog voor de menselijke maat, om die bestemming terug te brengen. De PvdA vindt dat wat kort door de bocht, omdat dit leidt tot nieuwe problemen: het herhuisvesten van bewoners die nu permanent op het resort wonen en de kans dat het resort als echt recreatiepark niet rendabel te maken is.

Met het college is de PvdA wél van mening dat gedogen geen oplossing is. Handhaven van ongewenste en illegale praktijken is noodzakelijk. Daarmee kan de gemeente nu al beginnen. Maar hoe het park er op langere termijn uit zou moeten zien, vraagt nog om intensieve gesprekken met de huidige bewoners en omwonenden.

Bewoners en omwonenden
Bij het opstellen van de visie heeft de gemeente met een aantal stakeholders gesproken. Maar juist niet, of in ieder geval onvoldoende, met de huidige bewoners en met omwonenden. Met de direct betrokkenen dus eigenlijk. Dat is voor de PvdA onaanvaardbaar. Die gesprekken moeten dus eerst gevoerd worden en verwerkt worden in de visie, voordat de gemeenteraad hier een besluit over kan nemen.

Vervangende woonruimte in een toch al zeer krappe woningmarkt
Een van de belangrijkste uitdagingen zal zijn dat er woonruimte gezocht moet worden voor de huidige bewoners wanneer permanente bewoning wordt uitgesloten. Met de huidige woningbouwsituatie wordt dat erg lastig. Dan kun je wel de menselijke maat willen hanteren, maar hoe geloofwaardig en haalbaar is dat?

Realistische plannen?
De visie lijkt enerzijds een uitbreidingsplan voor Paaspop met evenementen en reuring. Anderzijds lijkt het plan zich te richten op rust en ruimte en verblijfsrecreatie. Dat lijkt elkaar te bijten. Verder is het voor ons onduidelijk waar het idee rond het realiseren van een Natuurtheater vandaan komt. Laat staan of hier überhaupt draagvlak voor is.
En wat betreft dat park. PvdA Meierijstad vraagt zich af of dit wel haalbaar is, als de branche van recreatieparken al geen heil ziet in het rendabel maken van een park op de locatie Molenheide (zoals in de visie staat), waarom zou je hierin dan willen investeren? Er is immers in de omgeving veel concurrentie van parken met veel betere randvoorwaarden, zoals watersportfaciliteiten om de hoek.

Even terug
Wat ons betreft mag dit college dus even terug naar de ontwerptafel samen met bewoners en omwonenden, maar hoeft zij niet stil te blijven zitten om ongewenste situaties op het huidige park nu al tegen te gaan.

Wordt vervolgd!

 

 

Afbeelding van Jan Nijman via Pixabay

Silvia Derks

Silvia Derks

Silvia Derks is woonachtig in Veghel en raadslid namens de PvdA-GroenLinks Meierijstad. Silvia is werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant als strategisch adviseur van de directie. Hier vind je een interview met Silvia Derks op de site van de gemeente.

Meer over Silvia Derks