2.	OPKOMEN VOOR MENSEN
Verkiezingsprogramma

2. OPKOMEN VOOR MENSEN

2.1 SAMEN VOOR IEDEREEN

Onze keuzes:

VERSTERKEN VAN SOCIAAL BELEID

Meierijstad heeft een goed sociaal beleid, en PvdA-GroenLinks wil dat beleid van de gemeente in de komende periode verder versterken.

PvdA-GroenLinks vindt dat de gemeente een belangrijke taak heeft in het opkomen voor kwetsbaren in onze samenleving. De gemeente kan inwoners die hulp nodig hebben bijstaan. Daarbij moeten vertrouwen in de burger en versterking van de zelfredzaamheid van de burger voorop staan.

EEN RUIMHARTIGE UITVOERING VAN SOCIALE WETGEVING

Wetten en regels bieden de inwoner en de gemeente houvast, maar mogen niet in de weg staan om te doen wat nodig is. Bij het inzetten van hulp en voorzieningen moet geld niet de belangrijkste drijfveer zijn. Dan zou goedkoop weleens duurkoop voor de gemeente kunnen zijn en voor de inwoner een langere periode van tegenspoed betekenen.

SOCIAL RETURNVERPLICHTING

Van organisaties waar de gemeente bij inkoopt of ondersteunt, vragen we iets terug te doen voor de samenleving, een  social return verplichting. Denk daarbij aan het bieden van werkgelegenheid aan mensen voor wie de arbeidsmarkt weinig kansen biedt. We verwachten ook van organisaties, die subsidie krijgen, dat zij hun steentje bijdragen met social return.

DOORGAAN MET SOCIAAL-WERK INITIATIEVEN

Het Goed in Schijndel is naast een duurzaam initiatief ook een werkgelegenheidsinitiatief gebleken. Inmiddels werken hier en bij het textielsorteercentrum tientallen mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Daarom willen we meer kansen benutten om dergelijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten en te koppelen aan werkgelegenheid. De tijd is er meer dan rijp voor.

WE GAAN ARMOEDE EN SCHULDEN TE LIJF IN MEIERIJSTAD

Geldzorgen en schulden leiden tot stress en ongeluk. Ouders en kinderen die in armoede opgroeien, lijden daar onder. Meer dan gemiddeld leven vrouwen in armoede. Jonge meisjes hebben bijvoorbeeld soms geen geld voor menstruatieproducten. Dat willen we voorkomen en bestrijden. Bijvoorbeeld met de armoede-ambassadeur en door goede samenwerking met vrijwilligersinstanties als Vincentius, Diaconie, Caritas en Voedselbanken. Zij verdienen de steun vanuit de gemeente. Door samenwerking met onderwijs, gezondheidszorg en andere partijen bereiken we meer mensen en kunnen we ellende voorkomen. Een armoedeplatform waarin alle partijen deelnemen ziet PvdA-GroenLinks als een goed initiatief.

TOEGANKELIJK MAKEN EN HOUDEN VAN VOEDSELBANKEN

Helaas zijn voedselbanken nog altijd nodig in Nederland. In Meierijstad zijn er vanuit burgerinitiatief  voedselbanken of voedselhulp in Schijndel, Sint Oedenrode en Veghel. Van daaruit worden alle kernen bediend. PvdA-GroenLinks wil deze initiatieven blijven ondersteunen. We staan positief tegenover een winkelconcept waar mensen zelf hun producten kunnen kiezen. Er zit verschil in de wensen en behoeften van mensen die gebruik maken van de voedselbank en het is zonde om producten aan mensen te geven die zij niet kunnen eten. Aan gebruik van de voedselbank koppelen we altijd een hulpaanbod aan de inwoners.

2.2 WELZIJN EN GEZONDHEID

Onze keuzes:

INWONERS ZELFREDZAMER MET HULP VAN STERKE WELZIJNSORGANISATIES

Het welzijns- en maatschappelijk werk in Meierijstad verricht goed werk. Zij bestrijden eenzaamheid, ondersteunen mantelzorgers en vrijwilligers en doen nog veel meer. Door activiteiten en cursussen door de gehele gemeente heen bereiken de welzijnsorganisaties veel inwoners en dragen ze bij aan versterking van de zelfredzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan het steunpunt digitale hulp of de cursussen van de bibliotheek die mensen helpen digitaal vaardig te worden, maar ook aan Nederlandse taalcursussen voor nieuwkomers uit andere landen. Integreren en meedoen in een samenleving begint immers met taal. Het welzijnsaanbod van ontmoetingsactiviteiten en ondersteuning specifiek gericht op meisjes en vrouwen ondersteunt de PvdA-GroenLinks van harte. Het draagt bij aan versterking van de positie van vrouwen in de samenleving.

OPTIMALE ONDERSTEUNING VAN MANTELZORGERS

Door afstemming en samenwerking met de betrokken partijen moet maatwerk mogelijk zijn. De gemeente is eindverantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. Denk hierbij aan voorlichting en/of informatie over dementie, vervangende mantelzorg, mantelzorg-cursussen en persoonlijke en individuele begeleiding thuis.

ORGANISEREN VAN DAGACTIVITEITEN TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN

Er is voldoende en divers aanbod nodig van dagactiviteiten, waarbij ook aandacht is voor de bereikbaarheid.

Fysiek en sociaal actief blijven houdt mensen fit. Bovendien zorgen dagactiviteiten voor structuur in de week en maken ze een dag de moeite waard. Tegelijkertijd geeft het mantelzorgers ruimte om op adem te komen. Het mes snijdt aan twee kanten. Investeren in dagactiviteiten voorkomt isolement en eenzaamheid bij mensen en hun mantelzorgers. De coronacrisis heeft het belang van dagactiviteiten extra bevestigd.

We willen vrij toegankelijke dagbesteding en ontmoetingsactiviteiten in alle dorpen en wijken en bij voorkeur voor een brede doelgroep. Denk hier aan ouderen met beginnende dementie, GGZ-cliënten, vluchtelingen, werkzoekenden en sociaal geïsoleerde mensen. Dat ook sport en cultuur en de daarbij behorende voorzieningen tot dergelijke activiteiten behoren, lijkt ons vanzelfsprekend.

ZWAARDERE GEZONDHEIDSONDERSTEUNING IN DE BUURT

Er moet een duurzame zorgrelatie kunnen ontstaan tussen zorgvrager en hulpverlener. PvdA-GroenLinks vindt professionele kwaliteit belangrijker dan kosten(-reductie).

PvdA-GroenLinks is voor het dicht bij de inwoners organiseren van zorg. De toegang tot voorzieningen moet voor iedere inwoner duidelijk zijn, van hulp in het huishouden tot maaltijdverstrekking. In onze visie spelen de huisartsen, wijkverpleging en zorgcentra een centrale rol. Met zorgverzekeraars worden afspraken gemaakt over de inzet van wijkverpleegkundigen.

DE JEUGD HEEFT DE TOEKOMST

PvdA-GroenLinks wil onze jeugd een fijne toekomst bieden. Daarom willen we preventieve activiteiten voor de jeugd, ouders en opvoeders aanbieden. Denk aan voldoende speel- en sportvoorzieningen in de wijken en dorpen. We vinden een mix van kleine en grootschalige speelgelegenheden in wijken en buurten belangrijk, zodat de bereikbaarheid en het toezicht vanuit de wijk goed blijft.

We versterken het jongerenwerk in de jongerencentra en op straat. Gerichte activiteiten voor jonge mantelzorgers, eenzame jongeren, LHBTI+-jongeren, en meidengroepen dragen bij aan preventie en maken dat jongeren zich gezien en gehoord voelen. Daarbij hoort ook een laagdrempelig hulp- en adviesaanbod voor ouders, opvoeders en kinderen in Meierijstad. Hulp bij bijvoorbeeld echtscheidingen, verslaving en huiselijk geweld. Wanneer specialistische hulp nodig is, willen we dat die via de gemeente snel beschikbaar is en dat kinderen, ouders en opvoeders meepraten over de hulp die nodig is. Daarvoor kunnen ze een beroep doen op onafhankelijke cliëntondersteuning.

MEIERIJSTAD, EEN GEZONDE GEMEENTE

PvdA-GroenLinks denkt dat door preventie en aandacht voor een gezonde leefstijl, minder zorg en ondersteuning nodig is. Daarom willen we afspraken maken met zorgverzekeraars over preventieve activiteiten in de gemeente, zoals het bestrijden van onder- en overgewicht en overmatig gebruik van alcohol en drugs. De GGD kan hier een grote rol in spelen, net als bij de goede start van pasgeboren kinderen. De eerste jaren van het leven zijn cruciaal voor de toekomst van het kind.

Met het basis- en voortgezet onderwijs zetten we in op de gezonde school. Een gezonde maaltijd meekrijgen vanuit huis is geen vanzelfsprekendheid. Een gezonde schoolmaaltijd heeft positieve sociale- en gezondheidseffecten op het kind. We starten een proef met een of meerdere  scholen die hiervoor open staan.

HUISELIJK GEWELD STOPPEN

Huiselijk geweld, seksueel geweld en kindermishandeling zijn ernstig en helaas vaak verborgen. PvdA-GroenLinks wil dit geweld voorkomen, sneller signaleren en definitief en duurzaam stoppen. Om huiselijk geweld tegen te gaan wordt er hulp verleend aan zowel slachtoffers als dader. Ook wordt het thema meer bespreekbaar gemaakt op scholen en wordt er voorlichting gegeven.

2.3 ONDERWIJS & WERKGELEGENHEID

Onze keuzes:

ONDERWIJS

Goed onderwijs is een basisvoorziening. Alle kinderen kunnen zich ontwikkelen en leren vaardigden om zich een positie te verwerven in de maatschappij. De gemeente heeft de verantwoordelijkheid om de aansluiting van zorg en onderwijs goed vorm te geven en onderwijsachterstanden tegen te gaan. We voorkomen vroegtijdig schoolverlaten door goed toe te zien op de leerplicht en ouders te ondersteunen bij problemen.

We bieden aan elk kind toegankelijke voorschoolse voorzieningen. Een belangrijke rol spelen de integrale kindercentra (IKC), de ontwikkeling daarvan zetten we voort in Meierijstad. Voldoende aanbod van kinderopvang is daarbij essentieel. We onderzoeken of dit zelfs mogelijk is buiten de reguliere werktijden, voor (alleenstaande) ouders, die in de avond- en nachturen of weekenden werken. Voor hen is er nu vaak geen kinderopvang mogelijk, behalve in het eigen netwerk.

Een goede en sociale organisatie van het leerlingenvervoer vindt PvdA-GroenLinks belangrijk voor de kinderen die aangewezen zijn op speciaal onderwijs op scholen op grotere afstand van hun thuis. Door een goed onderwijshuisvestingsbeleid wil PvdA-GroenLinks kwalitatief goed onderwijs bieden in alle kernen. Door goed overleg met de lokale en regionale onderwijsbesturen geeft de gemeente invulling aan dit beleid.

BEROEPSONDERWIJS IN MEIERIJSTAD  

Schaalvergroting in het beroepsonderwijs is ook aan Meierijstad niet voorbij gegaan. Dat hoeft op zich geen negatieve ontwikkeling te zijn. In deze sector, met al zijn specialisaties kan dat zelfs goed uitpakken. Het mag niet betekenen dat daarmee dat beroepsonderwijs uit onze gemeente verdwijnt. Daarvoor zijn de diverse economische sectoren in onze gemeente veel te belangrijk. We realiseren ons dat de gemeente daar niet over beslist, maar zullen richting de onderwijsinstellingen het belang daarvan blijven benadrukken. Gezien de tekorten in deze sector zijn de uitbouw en het goed blijven aansluiten op de arbeidsmarkt van met name de technische en zorgopleidingen gewenst. Dat willen we doen in samenspraak met het bedrijfsleven (POM) en de onderwijsinstellingen.

STIMULEREN VAN STAGEPLAATSEN

Stages zijn voor alle leerlingen een belangrijk onderdeel van hun opleiding. Het gaat dan om opleidingsplaatsen waar de begeleiding van de leerling van groter belang is dan het economisch resultaat. Het vinden van goede stageplaatsen wil de gemeente faciliteren door het financieel steunen van het lokale project On Stage. Beroepsonderwijs en gemeente moeten leerlingen op dit gebied ondersteuning bieden. Dit kan niet zonder POM te betrekken bij het voorzien in en invullen van de stageplaatsen. De inzet van een accountmanager om bedrijven te binden aan scholen voor gastlessen, excursies en deelname aan On Stage steunen we. We zorgen voor een goede aansluiting van Voortgezet Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs op de arbeidsmarkt, onder meer door inzet van leerwerkbedrijven en zorginstellingen voor de begeleiding.

GROENE BANEN

We scholen mensen (om) en helpen ze aan ‘groene banen’ door samen te werken met werkgevers, vakbonden en onderwijsinstellingen. We kunnen de stap naar een duurzame samenleving niet maken zonder technisch geschoolde mensen voor de bouw, de installatie en het onderhoud van nieuwe duurzame technieken en technologieën. Samen met onze scholen, ondernemers en onderzoeksinstituten stimuleren we mensen om een baan te zoeken die bijdraagt aan een duurzame samenleving. Van fijnslopers: mensen die gebouwen slopen en zorgen dat zoveel mogelijk materiaal hergebruikt kan worden, tot groene aannemers die circulair en/of met hout de mooiste gebouwen plaatsen.

WERK VOOR IEDEREEN

We wonen in een regio waar veel werkgelegenheid is. Alleen is de arbeidsmarkt niet voor iedereen toegankelijk. Daaraan werkt de gemeente met onder meer IBN en WSD onder het label PIM (Participeren in Meierijstad). Daar wil PvdA-GroenLinks mee doorgaan. Nog te veel mensen staan langs de kant. Werk, betaald of vrijwilligerswerk, met of zonder subsidie vanuit de overheid, we streven ernaar dat iedereen mee kan doen naar eigen vermogen.

Dat vraagt dat we ruimte geven aan het bedrijfsleven, maar voor ons betekent dat geen ongebreidelde groei. PvdA-GroenLinks wil ruimte geven aan bedrijven – liefst lokale bedrijven – die maatschappelijk bewust bezig zijn. Bijvoorbeeld door werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare doelgroepen, te investeren in de gezondheid en het welzijn van hun medewerkers en door middel van een duurzame bedrijfsvoering rekening te houden met de uitdagingen en problemen die ons te wachten staan als gevolg van de klimaatverandering en de biodiversiteitsafname.

BEDRIJVENTERREINEN

Er is in Meierijstad behoefte gebleken aan uitbreiding van bedrijventerreinen. PvdA-GroenLinks wil die behoefte zorgvuldig afwegen tegen andere ruimtelijke opgaven zoals energie, natuurontwikkeling, woningbouw en infrastructuur. Dat betekent dat we keuzes moeten maken. Ook met het oog op de bereikbaarheid van bijvoorbeeld Veghel. We leggen prioriteit bij ruimte bieden aan lokale bedrijven die groeien, waarbij we kijken naar groei van werkgelegenheid waar ook de lokale en regionale inwoners voordeel bij hebben. Ook ontwikkelingen met het oog op de uitdagingen voor een duurzame economie, zoals de waterstofeconomie, vragen onze aandacht.

KANSEN EN INNOVATIE

We zien voor Meierijstad vooral economische kansen op het gebied van voeding, techniek, duurzaamheid en energie. Maar ook de sectoren cultuur, horeca, toerisme en recreatie bieden economische kansen in onze gemeente. We vinden variatie in werkgelegenheid voor zowel theoretisch als praktisch opgeleide mensen belangrijk. Meierijstad blijft een nationale en internationale kartrekker in het tegengaan van voedselverspilling. In de regionale samenwerking wordt dit verbreed met de verduurzaming van de verpakkingsindustrie en we onderzoeken of Meierijstad naast Agrifood Capital kan deelnemen in Brainport. Ook jaagt de gemeente innovatie aan door in zijn eigen bedrijfsvoering te experimenteren met nieuwe ontwikkelingen.

Deel dit