Kort maar hevig, Sikko Oegema blikt terug op raadsperiode (3)
Met de laatste weken van de gemeente Schijndel in zicht blikt Sikko Oegema in een 4-delige reeks terug op de resultaten van deze raadsperiode. “Want politiek is voor mij ook verantwoording afleggen richting je kiezers”, aldus de PvdA-fractievoorzitter in Schijndel. Vandaag deel 3: duurzaamheid.
Het ‘groene geweten’ van de gemeenteraad wordt Sikko Oegema ook wel genoemd. Hij was ooit samen met zijn politieke maatje Roeland Mathijsen de initiatiefnemer van de Denktank Duurzaamheid, daaruit kwam onder meer Veerkrachtig Schijndel voort. “In Schijndel zijn sowieso veel mensen met duurzaamheid in de volle breedte bezig. Denk bijvoorbeeld aan onze Energiecoöperatie Schijndel, waar huidig PvdA-raadscommissielid Arie de Zwart nog medeoprichter van is”, aldus Oegema.
Duurzaamheidsparagraaf
In deze raadsperiode vroeg Oegema steeds aandacht voor duurzaamheid. Hij liet in het verkiezingsprogramma van de PvdA opnemen dat in elk college- en raadsvoorstel de effecten op het gebied van duurzaamheid moesten worden beschreven. “Positieve én negatieve effecten. Dan kan je als college of raad een overwogen besluit nemen en eventueel compenserende maatregelen treffen bij negatieve effecten”. De inmiddels bekende ‘duurzaamheidsparagraaf’ kwam in het coalitieakkoord terecht en dus in de college- en raadsvoorstellen. Oegema: “Ik zie goede en minder goede pogingen om die paragraaf in te vullen. Ik zie het als een begin, want het kan en moet veel beter. In Meierijstad ga ik daar mee door”.
In de raad stak Oegema steevast zijn hand omhoog om te mogen spreken bij onderwerpen waar hij aandacht vroeg voor duurzaamheid. Bij het gewijzigde evenementenbeleid, afvalbeleid, de vaststelling van bestemmingsplannen, enzovoorts. Oegema: “Ik weet dat het soms zelfs tot ergernis leidde bij andere raadsleden. Daar heb je hem weer met zijn duurzaamheid. Maar ik ga voor een duurzame samenleving en de aanhouder wint”.
Fairtrade
Zichtbare pijn leed Oegema toen een motie van zijn hand over Fairtrade het niet haalde in de Schijndelse raad. Oegema daarover: “Ik leverde op zich geen kritiek op het college, want inderdaad Schijndel doet al veel op dat gebied. Maar ik wilde er nog een schepje bovenop. Want ik vind fatsoenlijke arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon voor werknemers en ondernemers in Afrika, Zuid-Amerika of Azië ontzettend belangrijk. Mijn gevoel voor rechtvaardigheid en solidariteit gaat over gemeente- en landsgrenzen heen ja. Ik kreeg geen meerderheid in de raad met me mee. Maar het signaal afgeven is ook wat waard. Inmiddels roepen zo’n beetje alle partijen dat Meierijstad een Fairtrade gemeente moet worden. Dat zie ik als winst. Wel maak ik me zorgen over de ambtsketen, de stuurgroep heeft besloten dat Fairtrade één van de criteria is voor selectie van inkoopprocedure. Het is geen harde voorwaarde. Het zou een schande zijn als de ambtsketen van Meierijstad niet gemaakt wordt uit fairtrade zilver.”
Concreet
De kritiek op duurzaamheid is vaak dat het niet concreet genoeg is. Toch zijn er best voorbeelden te noemen van concrete punten. De PvdA stelde als eerste partij in de raadscommissie aan de kaak of Schijndel wel groene stroom inkoopt. Helaas bleek dat niet het geval te zijn, het verraste zelfs wethouder Claassen onaangenaam. En het was Oegema die op onderzoek ging of de gebruikte stenen voor de reconstructie Hoofdstraat wel duurzaam en vrij van kinderarbeid waren. “De stenen kwamen uit China, dus dan ben ik extra alert. Maar ze bleken gelukkig in orde. Al kun je jezelf afvragen of je stenen vanuit China moet laten komen”.