Kleine dromen, grote opdrachten
Elke week ga ik naar de markt bij mij in de buurt op het Afrikaanderplein. Het hart van Rotterdam-Zuid. Als ik er heen fiets met mijn éénjarige zoontje worden we op het fietspad ingehaald door jongens en meisjes met een hockeystick op hun rug. Een vertrouwd beeld in Wassenaar, maar opvallend in een van de armste buurten van Nederland.
De man die daarvoor gezorgd heeft is Paul Veldhuijzen. Hij zegde zijn baan op en begon met hockey op het plein, en met kennismakingslessen op scholen. Daarna startte hij een hockeyclub. Midden in Feijenoord, op een plek waar niemand het voor mogelijk had gehouden. Door zijn passie en doorzettingsvermogen is er nu een hockeyveld, een clubhuis en meerdere jeugdteams. De bezoekende teams kijken hun ogen uit als ze aankomen. Een afspiegeling van Rotterdam-Zuid op het hockeyveld.
‘Hockey is toch voor rijkeluiskinderen’, dachten veel mensen. Nu spelen de kinderen van allerlei komaf samen met elkaar. Onder hen de dochters van Charity, een moeder met een laag inkomen. Ze had nooit gedacht dat haar dochters zouden gaan hockeyen. Twee lidmaatschappen kon ze immers niet betalen. Nu helpt het Jeugdsportfonds bij het betalen van de contributie. Zo kan het doel van de club werkelijkheid worden: iedereen moet lid kunnen worden. Het is sociaaldemocratie in de praktijk.
Maar er staan nog steeds kinderen aan de kant, omdat ze niet op schoolreis kunnen, de muziekles niet kunnen betalen of er geen geld is voor voetbalschoenen. In sommige gemeenten is er armoedebeleid gericht op kinderen. Maar lang niet alle gemeentebesturen vinden armoedebestrijding belangrijk, en daardoor begint de tweedeling in de samenleving al bij kinderen op jonge leeftijd. Als er op jonge leeftijd al een verschil ontstaat tussen leeftijdsgenoten, zijn gelijke kansen op een goed leven ver te zoeken.
Daarom is het ook zo belangrijk dat – op aandringen van de PvdA – dit kabinet 100 miljoen heeft vrijgemaakt om kinderen uit de armoede te halen. Geld dat via instellingen zoals het jeugdsportfonds gebruikt zal worden om alle kinderen mee te laten doen in onze samenleving. Gemeentebesturen worden verplicht om het geld uit te geven aan blokfluiten, hockeysticks en het uitje met school. Voor alle kinderen van ouders die dat niet kunnen betalen.
In Rotterdam doen we volgende week voorstellen om het beschikbare geld zo effectief mogelijk in te zetten. Ook in Almere, Leeuwarden, Groningen, Utrecht organiseren we bezoeken, politiek cafés en bijeenkomsten. In te veel gemeenten om op te noemen zijn er partijgenoten actief in de strijd voor gelijke kansen voor alle kinderen. Van Zaltbommel tot Leiden en van Apeldoorn tot Pijnacker-Nootdorp maken we een vuist tegen kinderarmoede, stad voor stad en dorp voor dorp.
Het is mijn kleine droom dat onze zoon van één jaar oud later met al zijn klasgenootjes op schoolreis gaat. Maar veel belangrijker: het is onze grote opdracht dat overal in Nederland elk kind mee kan doen met sporten, cultuur en schoolreisjes. Net als bij de hockeyclub Feijenoord.
Duco Hoogland