Vertrouwen in de politiek: soms wordt het écht mooi!

Door Sikko Oegema op 13 juli 2021

Het was destijds wel een beetje slikken als Schijndels raadslid om bij de fusie tot Meierijstad in te stemmen met het voorstel om bestuurscentrum in Sint-Oedenrode te vestigen. Daarmee werd het vertrouwde Schijndelse gemeentehuis immers overbodig.

Van gemeentehuis naar RAADhuis
Het voormalig gemeentehuis is echter weer helemaal in haar oude glorie hersteld; het bordes is weer prachtig geworden. De bibliotheek heeft er haar entree genomen en de kunstwerken hangen aan de wand. Het metalen vrouwtje dat ‘de kunst van het zoeken’ verstaat, kijkt binnen weer over het bordes. Het klinkt alsof alles maar een beetje voortkabbelt… Maar niets is minder waar!

Van een parkeerplaats is de Markt in Schijndel veranderd in een levendige locatie. Een gratis parkeerkelder verbergt de auto’s: er is nu écht plek voor de glazen boerderij en de terrassen. En als kers op de taart ook nog voor een kunst- en cultuuricoon: Het RAADhuis.
We zijn er zaterdagmiddag even gaan kijken. Mijn oma zei wel eens als ze iets moois zag: ‘de helft is mij nog niet aangezegd’. Aan háár moest ik denken toen ik het RAADhuis binnenstapte.
Ik kan bijna niet beschrijven wat het met me deed, dat RAADhuis. Het was allemaal zo mooi ingericht, zo veel kunst en zó mooi tentoongesteld. Het is geen expositie, de kunst is één met het gebouw.

Het Spectrum
In de tijd dat de besluiten over de fusie genomen werden, was er ook grote onzekerheid over de lang gekoesterde droom van een eigentijds theater in Schijndel. Dit was destijds de inzet van het verkiezingsprogramma van de Partij van de Arbeid Meierijstad.
Je moet dan echt even ergens overheen stappen om het aan te durven, het voelde als het lot in andermans handen leggen. Zouden voormalig Rooise en Veghelse bestuurders Schijndel dit gunnen?
Inmiddels is er een prachtig podium in het Spectrum. Corona houdt het succes ervan nog een beetje tegen, maar de kansen om mooie voorstellingen en films te zien in ons theater, komen weer.

Bestuurscentrum Sint-Oedenrode: één met het dorp
In Sint-Oedenrode moet het bestuurscentrum verbouwd worden, verduurzaamd, geïsoleerd en klaar gemaakt worden voor de toekomst. Ik heb geprobeerd als raadslid van de gemeente Meierijstad om van het bestuurscentrum waar de raad en de griffie huist ook een inspirerende aantrekkelijke omgeving te maken voor de inwoners van Sint-Oedenrode. Waar mensen binnen kunnen lopen, in hún huis van de democratie. Helaas haalde deze suggestie het niet in de raad. Het blijft vooralsnog een gebouw waar alleen vergaderd wordt. Maar het geluid was niet aan dovemansoren gericht. Een werkgroep van fractie- en commissieleden van alle politieke partijen denkt nu na over de toekomst van het bestuurscentrum en wat er nodig is om er tóch meer dan een vergaderlocatie van te maken. Ook hier gaat het goed komen, hoop ik.

Vertrouwen in de politiek
Soms is de politiek stroperig. Soms moet je gewoon loslaten en vertrouwen hebben. Als de juiste coalities de juiste besluiten nemen, bestuurders hun nek uit durven steken, als je soms even een stap terug doet en vertrouwen hebt….dan ontstaat er vaak iets moois. Zoals ’t Spectrum, het RAADhuis en straks hopelijk ook het Bestuurscentrum in Sint-Oedenrode.
Ik heb als PvdA-er graag bijgedragen aan deze resultaten!

 

Sikko Oegema

Sikko Oegema

Sikko Oegema is woonachtig in Schijndel en Lid van het Algemeen Bestuur Waterschap Aa En Maas namens de PvdA Meierijstad.      

Meer over Sikko Oegema