25% sociale woningbouw Meijgraaf: keiharde eis of toch niet?

Door Willem van Laarhoven op 10 april 2020

25% sociale woningbouw bij het plan voor woningbouw aan de Meijgraaf. Waarom de PvdA hier niet keihard voor ging staan, wilde Hart weten tijdens de commissievergadering van 9 april j.l.

Hart heeft een punt

Deze week reageerden we enthousiast op het collegeplan “Ruimtelijke Bouwsteen voor Schijndel”. Dat grotere plan over woningbouw in heel Schijndel biedt perspectief op een versnelling van woningbouw die nodig is. Voor de PvdA is een uitgangspunt dat er 25% aan sociale woningbouw gerealiseerd wordt. Daar hebben we ons in de raad steeds sterk voor gemaakt. Gelukkig staat de PvdA Meierijstad daar niet alleen in. Ook partijen als SP en Hart staan hier achter. Dat leidde uiteindelijk tot een besluit van het college dat 25% de norm is voor woningbouwprojecten in Meierijstad.

Maar…er is altijd een context

In het plan Meijgraaf zit die 25% – in dit geval dus 2 woningen – niet opgenomen. Dat vinden we uiteraard jammer. Maar het plan dateert van vóór het besluit over die 25%. Daarmee is het de initiatiefnemer niet aan te rekenen, hooguit had het college de initiatiefnemer er eerder op kunnen wijzen. Om dat in dít stadium nog af te dwingen als gemeenteraad, vinden we niet eerlijk ten opzichte van de initiatiefnemer. Dat zou betekenen dat het langer gaat duren voordat het plan klaar is, dat de financiële dekking mogelijk in gevaar komt en er voorlopig nog niet gebouwd kan worden. Daarnaast voorziet het plan wel in woningen waaraan in Schijndel behoefte is, wat dus mogelijk weer voor doorstroming in de woningmarkt zorgt.

Het plan Meijgraaf is een klein onderdeel van de grotere Ruimtelijke Bouwsteen voor Schijndel. In totaal gaat het om honderden woningen in Schijndel, inclusief de 2 woningen die nu sociale woningbouw zouden moeten worden. Gezien onze hiervoor geschetste afwegingen, kan Hart dus geen amendement van ons tegemoet zien om keihard die 25% af te dwingen in dit project.

Afwegingen

Zoals wij onze afwegingen maken, zo zullen ook andere fracties hun afwegingen per casus maken. Zo vragen wij ons af hoe Hart gaat stemmen rondom de Meijgraaf. Immers, de negen woningen die in het plan aan de Meijgraaf zijn opgenomen, liggen binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij. In scherp geformuleerde vragen aan het college in maart 2018, stelde raadslid Van Voorst namens de fractie Hart nog dat het “niet wijs is” binnen die straal woningbouw toe te staan “vanwege de risico’s voor kinderen, ouderen en kwetsbare inwoners”. Wij zijn benieuwd.

 

Willem van Laarhoven

Willem van Laarhoven

Willem van Laarhoven is woonachtig in Sint-Oedenrode en burgercommissielid namens de PvdA Meierijstad.

Meer over Willem van Laarhoven