Afval scheiden in Meierijstad
Afval scheiden in Meierijstad
Honderd drie en dertig (133) kilogram restafval per persoon per jaar. Is dat veel? Mwah. Minder dan vergelijkbare gemeenten in ieder geval. Hoewel, het Land van Cuijk had in 2014 al veel minder restafval per inwoner, namelijk slechts 70 kg. Dus 133 kg valt eigenlijk nogal tegen. Niet voor niks was de PvdA-fractie erg benieuwd naar de plannen van het college rond afvalscheiding.
Tijdens de beeldvormende avond voor de raadsfracties op 7 juni kregen we daar meer informatie over. De landelijke ambitie, die Meierijstad omarmt en ook in het coalitie-akkoord staat, is om onder de 100 kg te komen en in 2025 zelfs tot minder dan 30 kg per persoon. We moeten dus, met onze 133 kg, wel van ver komen.
Een scenario met 3 containers, een wisselende ophaalfrequentie en het gratis ophalen van afval dat kan dienen als grondstof (plastic, gft e.d.), lijkt het meest kansrijk.
De PvdA-fractie met Martha School en Silvia Derks vroegen nog wel even door om het verhaal net iets scherper te krijgen. De kosten van de nieuwe derde container blijken al verrekend te zitten in het model, er komen dus geen verborgen kosten bij. Voor blik – in andere gemeenten vaak tegelijk met plastic afval ingezameld – is het niet nodig om dit apart in te zamelen. Je kunt het immers zo overal uit vissen. We kregen de garantie dat er geen boetes komen als we minder restafval aanleveren dan waarmee de afvalverwerker rekening heeft gehouden (goed gedrag wordt dus niet bestraft).
De PvdA vindt het belangrijk dat integraal wordt gekeken naar de afvalstromen om zoveel mogelijk bij te dragen aan de circulaire economie, ofwel hergebruik van afval als grondstof. Dus ook oud papier, kleding en andere kringloopartikelen moeten in het verhaal passen.
Het lijkt er vooralsnog op dat we straks trots kunnen zijn op onze inwoners dat zij zo goed afval scheiden en weinig restafval hebben. Laten we het hopen!