12 juli 2017

College: “CBS geeft verkeerd beeld aantal varkens in Veghel”

In een reactie op vragen van de PvdA over de vestiging van een megastal in Nijnsel blijkt dat het College van Meierijstad de groei van het aantal varkens in de gemeente anders voorstelt dan Willem van Laarhoven in zijn artikel doet. Willem schrijft: “Sinds 2005 zijn er in Brabant bijna een half miljoen varkens bijgekomen, waarvan zo’n 40 procent in Meierijstad! Het is dus niet vreemd dat inwoners zich zorgen maken over de komst van een extra stal met bijna 18.000 vleesvarkens in Nijnsel. Ongeveer acht keer zo groot als het gemiddelde varkensbedrijf. De gemeente zou haar verantwoordelijkheid moeten nemen: niet nog meer varkens!”

Het College stelt: “Deze bevinding is niet juist en lijkt ingegeven door het artikel op de website ‘http://www.pigbusiness.nl/m/ondernemen/nieuws/4526/aantal-varkens-in-veghel-en-venrayhardst-toegenomen’ van 30 maart 2016.Het is echter een onjuiste interpretatie en weergave van de werkelijkheid. Dit artikel is daarom op 14 april 2016 gevolgd door het artikel ‘CBS geeft verkeerd beeld aantal varkens in Veghel’. Binnen de gemeentegrenzen zitten namelijk varkenshouders die elders in het land en buitenland varkens hebben, maar die wel op hun postadres staan. De cijfers van CBS zijn niet foutief, maar ze geven niet het aantal varkens in de gemeente Veghel weer dat er daadwerkelijk wordt gehouden. In Veghel zit bijvoorbeeld het bedrijf Straathof dat in het buitenland 96.000 varkens heeft. Ook andere varkenshouders hebben tienduizenden varkens in West-Brabant en Duitsland. Zie: ‘http://www.pigbusiness.nl/nieuws/4586/cbs-geeft-verkeerd-beeld-aantal-varkens-in-veghel’. Overigens houdt de aanvrage ‘verklaring van geen bedenkingen’ verband met de eerder behandelde voorgeschiedenis, de ingediende aanvrage, de beoordeling ervan en het te volgen traject in de procedure.”

In een reactie laat Willem van Laarhoven het volgende weten: “Het college stelt dat de hierboven aangegeven groei, waarvan een belangrijk deel in Meierijstad, ingegeven lijkt door een artikel op de website ‘http://www.pigbusiness.nl”. Die veronderstelling is onjuist. De cijfers zijn namelijk afkomstig uit de eerste hand, namelijk het CBS, de openbare en meest geëigende bron. Het is ook niet gangbaar en wenselijk om die cijfers te gaan interpreteren. Dat is ook niet gebeurd en we mogen niet op voorhand veronderstellen dat de CBS-cijfers niet juist zouden zijn. Dat het CBS een methode zou hanteren die geen juist beeld geeft, kan juist zijn, maar het is niet aan ons om dat aanhangig te maken of te verifiëren. Voor deze zaak maakt dat feitelijk niet uit. Niet omdat zoals de gemeente stelt: “(..) dat de aanvrage verklaring van geen bedenkingen verband met de eerder behandelde voorgeschiedenis, de ingediende aanvrage, de beoordeling ervan en het te volgen traject in de procedure”. Daarmee lijkt het college niet te hebben begrepen dat het, zoals wij in het artikel stellen, niet gaat om technisch-inhoudelijke of procedurele argumenten. Die kunnen de maatschappelijke weerstand en onrust niet wegnemen.”