Corona: een anderhalve-meter-samenleving en vooral veel verdriet

Door Henk Engelmoer op 17 april 2020

Het begint al een onregelmatige gewoonte te worden: even bellen met ‘onze’ PvdA-wethouder Menno Roozendaal. Ook kort na het paas-weekeinde hadden we digitaal contact over zijn doen en laten in deze corona-periode.

In ieder geval waren het rustige Paasdagen. “Ik heb veel gelezen in de tuin, documentaires gekeken en af en toe een ommetje gemaakt. Niet op drukke tijdstippen of plaatsen. Het was zeker een andere Pasen dan ik gewend ben. Al sinds mijn jeugd ben ik ieder jaar te vinden op Paaspop. Dus een traditie van Paasbrunches en eieren zoeken heb ik al heel lang niet meer. Het prachtige weer deed het gemis van Paaspop alleen nog maar groeien. Het is altijd een groot muzikaal feest en super leuk om vrienden en kennissen die ik soms lang niet gezien heb, weer te spreken. Maar het is niet anders, ik kijk weer vooruit naar de volgende editie.”

Rouw en verlies
In de gemeente Meierijstad gaat het wat betreft de corona-besmettingen bepaald niet goed. Volgens de statistieken behoren de daarop betrekking hebbende cijfers hier tot de hoogste van Nederland. Menno Roozendaal: “De groep mensen die in zijn of haar sociale omgeving iemand verloren heeft of daar grote zorgen om heeft, is de afgelopen weken gegroeid. Dat doet wel iets met een samenleving. Zeker omdat het afscheid nemen zo ingewikkeld is met de richtlijnen van afstand houden en kleine groepen mensen. Het omgaan met rouw en verlies zal in de komende tijd nog volop aandacht vragen in de samenleving.”

De wethouder ziet ook een andere kant. “Verder zie ik gelukkig nog steeds veel mooie initiatieven voorbij komen. Dat doet goed. Veel mensen willen toch graag iets voor een ander doen. Dat moeten we koesteren.”

Vergeten hobby’s
Ook opvallend: “Op de sociale media zie ik dat veel mensen soms vergeten hobby’s weer oppakken. Net als ik, hoor ik, dat veel mensen meer boeken lezen, maar ook puzzels leggen, aan yoga doen en gaan wandelen. Misschien dat deze hobby’s straks ook zo populair blijven als de samenleving weer wat meer open gaat. Dat zou best goed zijn, want het werkt stressverlagend en stress is een stevig probleem in onze maatschappij geworden.”

Ik wil weten of de wethouder ook zicht heeft op de manier waarop de mensen in Meierijstad zich houden aan de RIVM-richtlijnen. Menno Roozendaal: “Ik heb daar niet het volledige zicht op. Vanuit ons college is de burgemeester natuurlijk bezig met de openbare orde en veiligheid. Wat ik hoor, gaat het voor het grootste gedeelte gewoon goed en gedragen onze inwoners en ondernemers zich zeer verantwoordelijk. Soms is er even een piek qua drukte bij de milieustraat of een grotere winkel of markt. Dan moeten we wel opletten met elkaar. Ook bij de jeugd gaat het een enkele keer mis.

Anderhalve-meter-samenleving
Waarschijnlijk het Van Dale-woord van het jaar, de anderhalve-meter-samenleving, is de wethouder daar al mee bezig? “Ik denk er wel over na en ook op het gemeentehuis denken we na hoe we onze medewerkers kunnen ondersteunen hun werk te doen als we in het ‘nieuwe normaal’ van die anderhalve-meter-samenleving verder gaan voor een langere periode. Dat roept nog veel vragen op waar niet direct antwoorden op zijn. Daarom vind ik het wel goed dat de regering mensen oproept daar over na te denken. We moeten die samenleving met elkaar vormgeven.

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer