Dag van de Arbeid: er is nog veel te doen!

Door Arie de Zwart op 1 mei 2020

Het is vandaag 1 mei, de Dag van de Arbeid. In sommige landen is dat een feestdag. Ik vind het in ieder geval belangrijk om stil te staan bij deze dag en de waarde van werk voor mensen.

Misschien dat juist in deze tijd mensen de waarde van werk ervaren. Sommige mensen kunnen nu niet eens hun werk doen. Ik denk aan veel mensen in de cultuursector en de vele ZZP-ers. Werk zorgt voor een inkomen om van te leven en is daarmee een basisbehoefte. Maar werk is ook een zinvolle dagbesteding die voldoening geeft. Werk biedt de mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten en jezelf te ontwikkelen. Het draagt bij aan je identiteit en zelfbeeld.

Arbeidsrechten
In het verre verleden is gestreden om goede arbeidsrechten. Daar is de Dag van de Arbeid uit voortgekomen. Nog steeds is het noodzakelijk om hiervoor te strijden. In het buitenland waar schrijnende situaties zich voordoen op het gebied van kinderarbeid, gevaarlijke en mensonterende arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in Azië of de voetbalstadions in Qatar. Maar ook oneerlijke beloning voor Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse cacao- en koffieboeren, zodat wij goedkope producten in de supermarkt kunnen kopen. Politiek strijden we als PvdA voor goede arbeidsrechten. Maar als consument kunt u daar ook wat in doen. Door bijvoorbeeld bewust producten te kopen, zoals Fairtrade.

Arbeidsomstandigheden in Nederland
Aandacht voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden is niet alleen in het verre buitenland belangrijk. Ook in Nederland gaat het niet overal goed. Dan denk ik aan de vele burn outs door een te hoge werk- en prestatiedruk op de werkvloer en een gebrek aan waardering van beroepen in publieke sector waaronder leraren, agenten en verpleegkundigen. Al neemt de waardering door de protesten van de afgelopen maanden en de huidige coronacrisis toe. Hopelijk is dat een duurzame ontwikkeling, die zich ook gaat vertalen in een betere beloning.

Maar ik denk ook aan de arbeidsmigranten in Nederland. Naast de goede voorbeelden, blijven er helaas werkgevers en uitzendbureaus die niet goed voor deze hardwerkende mensen zorgen op de werkvloer of voor hun huisvesting. Ik denk ook aan de bezorgers, de chauffeurs en medewerkers in distributiecentra die voor de online-bedrijven werken tegen minimale beloning en weinig zekerheid.

Daarom is de Dag van de Arbeid niet alleen een dag om terug te kijken op wat we al hebben bereikt. Maar ook wat ons nog te doen staat.

 

 

 

Arie de Zwart

Arie de Zwart

Arie de Zwart is woonachtig in Schijndel en raadslid voor de PvdA-Meierijstad. In het dagelijks leven werkt hij als financieel manager.  

Meer over Arie de Zwart