De PvdA over de toeristisch-recreatieve visie van Meierijstad

Door Martha School op 15 november 2018

Martha School en Marsja Derks van PvdA Meijerstad troffen op een inspraakavond Mieke van den Bergh van Camping Aachterum in Erp. Zij zijn vervolgens op bezoek geweest bij haar op de camping en hebben goed geluisterd naar de aandachtspunten en ideeën van Mieke. Deze zijn meegenomen in de bijdrage van de PvdA bij de discussie over de nieuwe toeristisch-recreatieve visie van Meierijstad. 

Op minicamping ‘Aachterum’ (http://minicamping-erp.nl/) komen vooral gasten die de rust en het buitengebied opzoeken, maar ook bezoekers van bijvoorbeeld 7th Sunday en BMX-wedstrijden weten ‘Aachterum’ te vinden. De variëteit aan verblijfsmogelijkheden en faciliteiten is groot. Marsja en Martha waren daarnaast onder de indruk van de duurzaamheidsmaatregelen: het net afgebouwde systeem voor zuivering van afvalwater dat vervolgens gebruikt kan worden voor toiletten en tuin. Ook zijn er al zonnepanelen. 

Mieke van den Berg gaf Marsja en Martha een aantal aandachtspunten mee:

  • De gemeente biedt geen mogelijkheid tot GFT-containers in het buitengebied
  • De toeristenbelasting moet óf afgeschaft worden óf beter worden uitgevoerd 
  • Meer (en goedkopere) mogelijkheden voor bewegwijzering 
  • Glasvezel in het buitengebied 
  • Betere samenwerking tussen VVV en Uitpunt
  • Voor ‘Aachterum’ zou het mooi zijn als er een ‘ommetje’ komt via Keldonk en dat de gemeente ondersteunt in het verkrijgen van de daarvoor benodigde medewerking van het waterschap. 

Mieke hoopt verder dat de gemeente inzet op meer diversiteit op het gebied van verblijfsrecreatie. Ook PvdA ziet daar kansen: het aandeel van verblijfstoerisme is op dit moment namelijk nog klein (21% van de totale bestedingen). 

De PvdA in Meierijstad is positief over het proces van de totstandkoming van de toeristisch-recreatieve visie in nauwe samenwerking met de betrokken ondernemers. Dat beaamt ook Mieke van den Bergh, die zegt dat het proces een nieuwe impuls aan de samenwerking tussen de ondernemers heeft gegeven. 

De PvdA Meierijstad vindt het goed dat er focus wordt aangebracht met de ‘ruggengraat’ van de 3 kernen, het Groene Woud en De Maashorst. Dat wil overigens niet zeggen, hoewel Mieke van Aachterum daar wat huiverig voor is, dat er geen aandacht is voor andere toeristisch-recreatieve activiteiten. Ook is de PvdA positief over het voornemen om te investeren in de verbinding met de ondernemers én bewoners. Bewoners zijn zélf immers de beste ambassadeurs voor de gemeente. 

Inhoudelijk ziet de PvdA wel risico’s gezien de grote (financiële) afhankelijkheid van grote evenementen en het accent dat daarop wordt gelegd in de visie. De evenementensector staat bijvoorbeeld niet bekend als de meest duurzame sector. 

Al met al kan de PvdA instemmen met de toeristisch-recreatieve visie, ook omdat er niet iets compleet nieuws wordt bedacht dat helemaal niet past bij de schaal en sfeer van Meierijstad. Alles staat of valt nu met de uitvoering en de samenwerking. Dat houden wij als PvdA Meierijstad uiteraard goed in de gaten! 

Martha School

Martha School

Martha School is bestuurslid. Tot aan de fusie van de afdelingen was ruim 25 jaar actief in het bestuur van de afdeling PvdA Sint-Oedenrode. In het verleden heeft zij ook voor de PvdA in de raad gezeten. Tot 2016 was zij actief in de gewestelijk werkgroep participatie van de PvdA . Vanuit haar organisatie ‘Omwenteling’

Meer over Martha School