De week (18) van de wethouder: vergeet het maar dat wij vergeten
In Meierijstad werd op 4 mei in zes van onze dorpen een Dodenherdenking georganiseerd. Ik was erbij in Eerde, van welk dorp ik contactwethouder ben. Dat betekent dat ik regelmatig contact heb met de dorpsraad en er meer dan gemiddeld aanwezig ben. De afgelopen maanden had ik Eerde al beter leren kennen. Afgelopen donderdag kwam daar nog een stukje historie bij.
In Eerde liggen vijf Britse geallieerde militairen begraven. Vijf jonge dappere Britten die bij de bevrijding van Eerde in september 1944 om het leven kwamen tijdens gevechten met onze bezetter. Met de leerlingen van groep 8 bezochten we voor 20 uur deze graven en de kinderen staken 5 kaarsjes aan op bij de graven neer te zetten. Ondertussen werd aan de leerlingen verteld wie deze militairen waren en hoe zij om het leven kwamen.
Tijdens de herdenkingsceremonie bij het oorlogsmonument was er een Amerikaanse kolonel aanwezig. Hij was erg onder de indruk van de wijze waarop in Nederland en Eerde nog altijd stil wordt gestaan bij de bevrijding en de rol die zeker ook de Amerikanen daarin speelden. Samen met de kolonel kreeg ik nog een uitgebreide rondleiding in het oorlogsmuseum gevestigd in de Eerdse molen. Een jongen van 20 jaar vertelde in goed Engels en zeer gedetailleerd over de voorwerpen uit het museum en verhaalde over hoe de bevrijding tot stand kwam. Met dappere Amerikanen en Britten, het lokale verzet onder aanvoering van de pastoor en de Eerdse Bergen als decor van heftige gevechten voor onze vrijheid. Vergeet het maar dat wij vergeten, zo luidde de titel van mijn speech tijdens de Dodenherdenking. Onze vrijheid mogen we nooit als vanzelfsprekend beschouwen.