De week (7) van de wethouder: over de week van de jeugdwerkloosheid
‘De jeugd heeft de toekomst’ is een bekend gezegde. En gelukkig slagen veel jongeren erin die toekomst positief en op eigen kracht in te gaan. Daarvoor moet de overheid wel zorgen dat er goed onderwijs is en dat jongeren die tegen problemen aanlopen de juiste hulp krijgen.
Het grootste deel van de jongeren lukt het na de school-/studietijd een baan te vinden en daarmee financieel zelfstandig te worden. Een stabiele inkomenssituatie helpt jongeren enorm op de woningmarkt om te kunnen huren of kopen. Maar werk is meer dan alleen een bron van inkomsten. Werken is ook het gevoel van meedoen in de samenleving.
Voor sommige jongeren moet de overheid zich net wat meer inspannen om een soepele overgang van school naar werk mogelijk te maken. Zeker jongeren die geen startkwalificatie behalen of eerder uitvallen in het onderwijs. Samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers biedt kansen voor deze jongeren. Om te voorkomen dat ze (langdurig) thuis zitten, hun motivatie verliezen en later afhankelijk worden van een uitkering.
Als gemeente Meierijstad hebben we grip op de leerplicht, waar de medewerkers zich richten op het voorkomen van schooluitval. Onze medewerkers op het gebied van sociale zaken zorgen samen met onze sociale werkvoorzieningsschappen (SW-bedrijven) IBN en WSD en andere maatschappelijk verantwoorde ondernemers dat er arbeidsplekken zijn voor jongeren. Bijvoorbeeld jongeren die uitstromen van het Voorgezet Speciaal Onderwijs (VSO) of het Praktijkonderwijs (PRO). De SW-bedrijven zijn niet alleen een werkbedrijf, maar ook een ontwikkelbedrijf. Zeker voor deze jongeren, die zich binnen het SW-bedrijf kunnen ontwikkelen en voor wie de stap naar een reguliere werkgever zich in de toekomst mogelijk voordoet.
In de ontmoeting deze week van het college van B&W met het Platform Ondernemend Meierijstad (POM) stond werkgelegenheid natuurlijk ook op de agenda. Het bedrijfsleven is zich absoluut bewust van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er is in Meierijstad werk voor alle opleidingsniveaus.
Afgelopen week was het de ‘Week van de Jeugdwerkloosheid’. Ik was op bezoek bij IBN in Veghel en sprak daar enkele jongeren met een VSO of PRO achtergrond. Ze zaten goed op hun plek bij IBN en waren overduidelijk blij met hun baan. De SW is misschien met de komst van de Participatiewet op slot, maar de overheid moet altijd blijven omkijken naar jongeren die een duwtje in de rug op de arbeidsmarkt nodig hebben. Want daarmee hebben ook zij de toekomst.