Afgelopen vrijdag berichtte het Brabants Dagblad dat de politieke vragen die de raadsfracties in de gemeente ‘s-Hertogenbosch stellen de samenleving 2 ton per jaar kosten. Hiermee schetst het Brabants Dagblad een beeld van de politiek die de burger handen vol (nutteloos uitgegeven) geld kost. Een beeld dat mogelijk bij diverse burgers al leeft en door dit soort berichten wordt versterkt.
Ja, democratie kost geld! Een van de instrumenten die je als gemeenteraadslid hebt, is het stellen van vragen aan het college. Een raadslid dat veel vragen stelt, betekent een betrokken raadslid dat het raadswerk goed doet: controleren van Burgemeester en Wethouders, de controle op de uitvoerende macht. En uiteraard dienen raadsleden zich bewust te zijn van de kosten die het beantwoorden van vragen met zich meebrengt. Je kunt dan ook van raadsleden verwachten dat zij hun vragen puntig en concreet stellen.
Maar als raadsleden de druk voelen om minder vragen te stellen, neemt de controle op die uitvoerende macht af. En dat is een verlies van democratie. Juist het Brabants Dagblad zou hier als beschermer van de democratie moeten optreden. Want voor persvragen geldt in feite hetzelfde. Dagelijks kost het de overheid vele euro’s om vragen van journalisten te beantwoorden. En dat is goed, daardoor werkt onze democratie! Daardoor bereiken we ook de burger. De journalistiek die de uitvoerende macht alles kan vragen, journalisten die in vrijheid diepgravend onderzoek kunnen doen, is van grote waarde. Er zijn landen genoeg waar geen persvrijheid is, die kant moeten we niet op!
Beste collega’s in ‘s-Hertogenbosch, u besteedt net als ik veel tijd aan uw politieke passie en neemt uw rol als volksvertegenwoordiger serieus. Laat u dus niet beteugelen in het stellen van vragen: stel die vragen en controleer de macht. Dát is uw rol als raadslid. Wat zou Brabants Dagblad moeten koppen als er geen vragen meer gesteld worden?
Sikko Oegema
Fractievoorzitter PvdA Meierijstad