In de gemeenteraadsvergadering van 3 juni kwam ook de discriminatie. Directe aanleiding was een motie hieromtrent. Naar aanleiding daarvan reageerde PvdA-fractievoorzitter Sikko Oegema. Zijn betoog.
“Deze motie kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Toen ik het filmpje van de moord op George Floyd op YouTube zag wist ik gelijk: ‘dit gaat grote gevolgen hebben’. En het hád grote gevolgen! Ineens stond het thema discriminatie bovenaan de agenda.
In de fractie van de PvdA-Meierijstad is er uitgebreid over gesproken. We constateerden dat er wel degelijk aandacht geschonken wordt aan het thema discriminatie:
- Meierijstad heeft haar wettelijke anti discriminatie activiteiten en uitvoering van beleid uitbesteed aan Radar een externe partij die hierin is gespecialiseerd;
- Meierijstad ondersteunt festivals die aandacht besteedden aan het thema discriminatie;
- In de gemeentelijke organisatie van Meierijstad werken mensen met diverse achtergronden en herkomst.
Het is niet ‘niets’ maar wellicht is het ook niet genoeg,
De walgelijke beelden hebben ons wel wakker geschud, waar we eerst wellicht het gevoel hadden dat het in onze omgeving wel goed zat als het gaat om discriminatie, moeten we het thema toch veel dichter naar het oppervlak brengen.
Eerlijk is eerlijk, de Zwarte Pieten heb ik in het begin ook even afgedaan als zijnde overdreven. Er vanuit gaande dat wanneer mijn eigen intentie deugt, ik niet discrimineer. Maar laat dat nu echt anders werken! Er zijn wel degelijk mensen die er wel last van hebben en die voelen dat de pieten die ik om me heen verzamel als sinterklaas een karikatuur vormen van hun heden of hun verleden.
Fnuikend verschijnsel
Discriminatie is een fnuikend verschijnsel in onze samenleving. Het doet mensen pijn en kan mensen belemmeren in hun ontwikkeling. Maar wat moet je er mee als lokale overheid?
Beleid ten aanzien van discriminatie kun je niet alleen maar baseren op cijfers, gevoel bij de beleving van anderen is daarbij erg belangrijk. Mijn gevoel zegt ook, op basis van de nieuwe signalen die we uit de samenleving ontvangen van mensen die zich gediscrimineerd voelen, dat we best extra inspanningen kunnen verrichten de discriminatie en het gevoel van discriminatie verder terug te dringen. De overheid kan haar burgers geen meningen opdringen, maar heeft wel een wettelijke taak discriminatie te bestrijden. We moeten inventariseren wat er al gebeurt en zoeken naar mogelijkheden het thema uit te dragen in samenspraak met de bevolking.
Het is ons blijkbaar nog niet gelukt om nota bene artikel 1 van de grondwet in onze maatschappij uit te dragen. Wat ik geleerd heb is dat discriminatie blijvend hoger op de agenda moet, ook van de lokale overheid.