Een man om nooit te vergeten: Jan Poels

Door Marja Stevens op 28 maart 2020

Jan Poels: een man om nooit te vergeten

Gisteren kwam bij ons het bericht binnen dat Jan Poels is overleden.  We denken met warme genegenheid en bewondering aan hem terug: Een PvdA’er in hart en nieren, enorm gedreven en actief in onze partij, maar ook in tal van maatschappelijke organisaties.

Jan is dertien jaar raadslid geweest voor PvdA in de gemeente Veghel.

Jan stond voor zijn opvattingen, hij was heel kritisch en tegelijkertijd heel trouw: “Je moet niet zomaar weglopen als je het ergens niet mee eens bent, “ zei hij. “Je moet je mening laten horen, zorgen dat het de goede kant op gaat.”

Voor Jan was de goede kant: iets willen betekenen voor de mensen die het zelf niet redden.

Dat deed Jan in zijn woonomgeving: hij was lid van de wijkraad Veghel- Zuid. Hij zorgde ervoor dat dingen die speelden, niet bleven liggen, hij kreeg veel voor elkaar bij de gemeente.

Zijn sociale hart klopte niet alleen bij de Mars, maar bijvoorbeeld ook bij het ondertekenen van een brief naar de landelijke PvdA om te protesteren tegen plannen om de loonkostensubsidie te vervangen door loondispensatie.

Zijn sociale hart klopte ook op zijn werk: hij was lid van de ondernemingsraad bij Mars. Het kon er stevig aan toe gaan bij vergaderingen, maar hij bleef Mars ook na zijn pensioen trouw: hij was voorzitter van de seniorenclub van Mars.

Trouw was Jan ook aan ‘ons El’, zijn vrouw Elly. Hij sprak altijd met veel respect en liefde over haar.

Ik heb Jan leren kennen als voorzitter van Vluchtelingenwerk Veghel. Vol verve zat hij de vergaderingen voor, loste hij problemen op en zorgde hij ervoor de vrijwilligers aan de slag konden. Het bleef niet bij vergaderen alleen: Hij heeft zelf ook vluchtelingen in huis opgevangen.

Later kwam ik Jan tegen bij Hart voor Veghel. De fusiepartij was niet zijn eerste keus, maar hij ging mee met de andere PvdA’ers en was een trouw, graag gezien lid.

Gevraagd en ongevraagd gaf hij adviezen. Hij kon putten uit een enorm rijke ervaring. Als Jan aansloot bij een vergadering, wist je dat je goed geargumenteerd moest reageren.

Jan hield van campagnevoeren

Jan hield van campagnevoeren, we hebben samen heel wat rozen en flyers uitgedeeld. Met je scootmobiel was je ook bij de laatste campagne van de partij. Voor Jan logisch: “de partij zit in mijn genen,” zei hij.

Jan, je was een voorbeeld voor me: warm, belangstellend, deskundig. Vasthoudend, recht door zee, een volhouder. Ik ga jou en je adviezen missen!

Marja Stevens
, voorzitter PvdA-Meierijstad

Jan stond voor zijn opvattingen, hij was heel kritisch en tegelijkertijd heel trouw.

Marja Stevens

Marja Stevens

Marja Stevens is sinds 6 januari 2019 voorzitter van de PvdA Meierijstad. Beroepshalve werkt ze als docent op het Fioretti College in Veghel.

Meer over Marja Stevens