Elektrische auto’s delen: Amber in Meierijstad?

Door Silvia Derks op 16 juli 2021

Auto’s staan zo’n 95% van de tijd stil: in de file, in parkeergarages of thuis op de oprit. Dat is zonde. Sinds eind 2019 is er Amber, een landelijk platform voor het delen van 100% elektrische auto’s. In Meierijstad kunnen we weliswaar al gebruik maken van de Green Wheels, maar elke mogelijkheid om meer inwoners gebruik te laten maken van (elektrische) deelauto’s is er eentje.

Standplaatsen
Amber heeft een aantal standplaatsen waar je de auto zelf en vlakbij je woonplaats kan ophalen en (al dan niet op een andere hub) kunt terugbrengen, de zogenaamde ‘hubs’. In veel gemeenten heeft Amber al een standplaats voor hun auto’s, maar in en rondom Veghel is die mogelijkheid er (nog) niet. Het overzichtskaartje laat zien dat Veghel een ‘witte vlek’ is.

Vragen aan het college
We kunnen natuurlijk niet zelf Amber verzoeken om een standplaats in Meierijstad op te richten. Maar we kunnen het college wel vragen om Amber hiertoe te stimuleren. Daarom hebben we een paar vragen gesteld, waar we de volgende antwoorden op hebben gekregen.

Bent u met ons van mening dat een Amber-hub in Meierijstad kan bijdragen aan meer duurzaam autogebruik?
Wij zijn van mening dat deelmobiliteit bij kan dragen aan een meer duurzaam autogebruik. Een Amber-hub is een vorm van deelmobiliteit.

Bent u met ons van mening dat een standplaats in Meierijstad niet meer dan logisch is, gezien de verdeling van de hubs over dit deel van Brabant en het feit dat Meierijstad een gemeente is met veel bedrijvigheid?
Of een standplaats van Amber in Meierijstad logisch is, is afhankelijk van de bereidheid van Amber. Zij geven aan dat ze uitbreiden in gebieden waarbij de afweging wordt gemaakt tussen de commerciële potentie en de mate hoe goed zij in staat zijn om de locatie te servicen. Amber heeft nog geen afweging gemaakt voor Meierijstad.

Bent of gaat u in gesprek met Amber over het mogelijk realiseren van een hub/standplaats in Meierijstad (lobby)? Zo nee, gaat u dat alsnog doen?
Ja, we zijn bereid om hierover met Amber in gesprek te gaan.

Het laatste antwoord is weliswaar niet heel duidelijk: ‘bereid zijn’ wil immers nog niet zeggen dat je daadwerkelijk actie onderneemt. Maar we gaan ervan uit dat het college ook écht contact op gaat nemen met Amber. Want het is toch te gek voor woorden dat Boxtel, Heesch, Son en Nuenen wél een Amber-hub hebben, en Meierijstad niet! We houden het in de gaten.

 

 

 

Afbeelding in de header van Paul Brennan via Pixabay

Silvia Derks

Silvia Derks

Silvia Derks is woonachtig in Veghel en raadslid namens de PvdA-GroenLinks Meierijstad. Silvia is werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant als strategisch adviseur van de directie. Hier vind je een interview met Silvia Derks op de site van de gemeente.

Meer over Silvia Derks