De arbeidsmarkt is in een paar jaar tijd 180 graden gedraaid. Waar nog maar kort geleden veel mensen langs de kant stonden, is de krapte op de arbeidsmarkt momenteel groot. Werkgevers staan te springen om medewerkers…..
Ook de vele werkgevers in Meierijstad ervaren dat het lastig is nieuwe medewerkers te vinden. Een teken van economisch betere tijden, maar ook een uitdaging. Er bestaat met name behoefte aan hoger opgeleide (en vooral ook technisch geschoolde) mensen. Dit gegeven stelt een enorme uitdaging aan overheid, ondernemers en het onderwijs. Ondernemers moeten door innovatie concurrerend blijven in een internationale economie, onderwijsinstellingen leiden werknemers op voor de arbeidsmarkt op zowel korte en lange termijn en dat vraagt steeds bijstelling van onderwijsprogramma’s.
De overheid – waaronder gemeenten – heeft in mijn ogen vooral als taak ondernemers en onderwijs te faciliteren, waarbij het bieden van kansen aan kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt een belangrijk aspect is. Zonder een klein steuntje in de rug blijft de kans groot dat juist deze groepen langs de kant blijven staan, ook in economisch betere tijden. Na aandacht voor ouderen en zzp’ers sta ik in deze bijdrage stil bij de kansen voor jongeren.
Na een opleiding een baan gaan zoeken, is niet voor alle jongeren een eenvoudige vervolgstap. Jongeren die zonder startkwalificatie van school gaan, lopen het risico werkloos en daarmee uitkeringsafhankelijk te zijn. Hoe langer een jongere thuis zit, hoe groter de stap om alsnog aan een baan te komen.
Om dat te voorkomen werken onderwijsinstellingen (met name Praktijkonderwijs, Voortgezet Speciaal Onderwijs en ROC) samen met gemeenten. Iedere jongere die school verlaat, willen we laten doorstromen naar werk, stage of dagbesteding. Dat vraagt ook van werkgevers om kansen te bieden aan deze jongeren. In onze regio loopt de samenwerking goed en zijn er gelukkig diverse werkgevers die deze jongeren kansen bieden. Maar het kan altijd beter. Met de juiste begeleiding kunnen ook deze jongeren de stap naar zelfstandigheid zetten. Daar blijven we aan werken.