Geen dieren zonder overkapping in de extreme hitte en kou

Door Silvia Derks op 7 april 2021

Tijdens de hete zomer van afgelopen jaar hoorden we er regelmatig over: schapen, koeien en andere dieren die creperen in de verzengende hitte omdat ze geen fatsoenlijke mogelijkheid hebben om te schuilen. De PvdA zag dat het geldende bestemmingsplan (voorloper van de Omgevingsvisie) het in veel gevallen niet mogelijk maakte om schuilmogelijkheden te bouwen. Sterker nog, in veel gevallen zou het oprichten van schuilmogelijkheden juist verboden worden. Onwenselijk! Gelukkig bleek de soep niet zo heet gegeten te worden. Toch wil de PvdA aandacht vragen voor deze kwestie.

Het mág eigenlijk niet…
In de wet Dieren (artikel 1.3. en 1.6.) is vastgelegd dat elk dier recht heeft op bescherming tegen slechte weersomstandigheden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert daar ook op. In het bestemmingsplan staat dat dit alleen op bestaande bouwvlakken en – bij uitzondering – in een zogenoemde kernrandzone een schuilgelegenheid gebouwd mag worden. Een kernrandzone is een zone vlak bij bestaande bebouwing en de bebouwde kom. Voor dieren in een wei een stukje verderop, mag dat dus niet. Dat komt omdat de provincie een interim Omgevingsverordening heeft vastgesteld, waarin dit is vastgelegd. Gemeenten mogen hier niet van afwijken.

….maar gelukkig kan het wél!
De PvdA vond dat niet kunnen en ging navraag doen. Desnoods regelen we via een amendement dat het overal mag, waar schuilen nodig is. Vaak gaat het om hobbyboeren, die op kleinere veldjes dieren houden. Grotere boeren hebben meestal wel de mogelijkheid om schuilmogelijkheden te bouwen, omdat hun grond wel grenst aan een bouwvlak of een kernrandzone.

Ambtelijk is er vervolgens een en ander uitgezocht en nu blijkt dat via een zogenaamde ‘kruimelgevallenregeling’ het college de mogelijkheid heeft om een tijdelijke (bijvoorbeeld voor 10 jaar) omgevingsvergunning te verstrekken voor het bouwen van een schuilgelegenheid. Gelukkig maar! Wij hopen dat heel veel (hobby)boeren hiervan gebruik maken!

Geen verrommeling van het buitengebied
Heel fijn dus, dat die schuilgelegenheden wel mogen. Het zou dan wel mooi zijn als die overkappingen of stalletjes qua uiterlijk wel een beetje passen in het buitengebied. Bijvoorbeeld met een diversiteit aan beplanting en duurzaam en natuurlijk materiaal. We willen immers met z’n allen geen verrommeling van het buitengebied met lelijke bouwsels gemaakt van plastic en afval, zoals we jammer genoeg toch wel vaak zien  (zie foto bovenaan dit artikel).
Het stellen van eisen zou een oplossing kunnen zijn, maar we willen voorkomen dat er nieuwe bureaucratische regels komen en vertrouwen erop dat de betreffende eigenaren van dieren er iets fatsoenlijks van maken. Met natuur en beplanting of bijvoorbeeld met een inventieve koeparasol of cattle cabin.

Dieren moeten kunnen schuilen!
De essentie voor de PvdA is dat dieren kunnen schuilen. Onder alle weersomstandigheden. Uit de eerder genoemde nieuwsberichten blijkt echter dat dit jammer genoeg nog niet altijd zo is. En dat kán wat ons betreft niet. Daarom op dit moment weer even aandacht gevraagd hiervoor via dit bericht. Immers, de eerste warme dagen van 2021 zijn alweer geweest. Hoewel dit artikel geschreven is tijdens een winterse aprilbui.

Silvia Derks

Silvia Derks

Silvia Derks is woonachtig in Veghel en raadslid namens de PvdA-GroenLinks Meierijstad. Silvia is werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant als strategisch adviseur van de directie. Hier vind je een interview met Silvia Derks op de site van de gemeente.

Meer over Silvia Derks