Herontwikkeling Eerschotsestraat goed voorbeeld van participatie?

Door Silvia Derks op 7 juni 2020

De plannen voor herontwikkeling van de Eerschotsestraat in Sint-Oedenrode zijn een heel eind op weg. Het college van B&W berichtte de gemeenteraad onlangs dat die plannen wel wat gewijzigd zijn naar aanleiding van het participatietraject. PvdA-commissielid Willem van Laarhoven daarover: “Het is positief dat er geluisterd is naar mensen in dat participatietraject. Uit de brief van het college aan de raad maak ik in ieder geval op dat er ook echt iets is gedaan met de inbreng van betrokkenen. Navraag bij betrokkenen leert dat ze overwegend positief zijn over het proces. We zullen straks zien of er inderdaad weinig zienswijzen en bezwaren komen als het plan klaar is”.

Vergroening, sociale woningbouw en cultuurhistorische waarden
Volgens het college mag de raad zich in het laatste kwartaal van dit jaar uitlaten over het plan herontwikkeling Eerschotsestraat. Van Laarhoven: “Het moet sowieso een verbetering worden van dat gebied, het college beschrijft de huidige situatie ook als ‘verre van fraai’. Voor de PvdA zijn naast een goed verlopen participatietraject een paar dingen belangrijk die we terug willen zien in het plan. Een evenwichtig woningbouwprogramma met voldoende sociale woningbouw, vergroening van de omgeving en bescherming van natuur en cultuurhistorische waarden in het gebied, goed zicht op de Knoptoren en ruimte voor de oude Dommelarm”. In dat opzicht lijkt er nog wel wat verbeterd te kunnen worden aan de participatie. Uit de hoek van landschap en cultuurhistorie waren kritische geluiden te horen omdat ze niet gedurende het gehele traject betrokken zouden zijn geweest. Van Laarhoven: “Het lijkt op wat we bij Kerkstraat 11 hebben gezien. De PvdA stelde de vraag waarom niet werd ingegaan op een klacht over de vervallen staat van het historisch pand. Het antwoord was dat de indiener geen direct belanghebbende was. Maar hoe kun je als inwoners geen belanghebbende zijn bij cultuur, landschap en de cultuurhistorie in je eigen woonplaats? Buur of geen buur. Participatie moet op dit punt breder worden ingezet”.

Tempo maken
Als de raad eind dit jaar instemt met het plan, geeft het college aan dat het plan in 2021 gerealiseerd kan worden. De ontwikkelaar wil dat in twee fasen doen. Van Laarhoven: “De PvdA wil ook tempo maken, er is grote behoefte aan woningbouw en kwaliteitsverbetering in Eerschot, dus ik verwacht een goed plan dit najaar en dan kan wat mij betreft in 2021 de schop in de grond”.

Silvia Derks

Silvia Derks

Silvia Derks is woonachtig in Veghel en raadslid namens de PvdA-GroenLinks Meierijstad. Silvia is werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant als strategisch adviseur van de directie. Hier vind je een interview met Silvia Derks op de site van de gemeente.

Meer over Silvia Derks