Het mag niet bij toezeggingen blijven!

Door Henk Engelmoer op 28 september 2019

Arie de Zwart

September 2017 komt PvdA-raadslid Arie de Zwart met de suggestie om ook in de gemeente Meierijstad zogeheten tiny houses (letterlijk vertaald: ‘kleine huisjes’) te bouwen. De toenmalige wethouder ‘wonen’ neemt zijn ideeën volledig over en het PvdA-raadslid ziet af van het indienen van een ondersteunende motie.

Het wordt nog mooier wanneer de woningbouw-coöperaties zijn voorstellen omarmen en daarin ook in de media uitgebreid van getuigen. Nog dezelfde maand bieden ze de gemeente aan honderd van dergelijke woningen te realiseren om zo het hoofd te bieden aan de ergste woningnood.

Aktie blijft uit

Een jaar later blijkt op dit punt concrete actie uit te blijven. PvdA, Hart, SP, D66 en lijst Blanco dienen alsnog een motie in om op korte termijn te starten met de bouw van de ‘kleine woonvormen’. De gemeenteraad van Meierijstad spreekt zich in meerderheid uit voor deze motie.

Wat kan er nu nog mis gaan, zo zou je denken. De gemeenteraad wil, de woningbouw-coöperaties zijn enthousiast, er is een dringende noodzaak, een omgevingsvergunning moet snel te regelen zijn en begin 2019 staan de eerste woonvormen!

Acht locaties in beeld

Helaas, hier is de wens de vader van de gedachte. Weer een jaar later weet het college van burgemeester en wethouders niet meer te vertellen dan dat er acht locaties in beeld zijn. Voor Arie de Zwart is het geduld op. Hij heeft inmiddels bij de wethouder zijn gal gespuugd en gaat zich binnenkort met de mede-indieners van zijn motie vorig jaar de druk richting college vergroten, want die ‘huisjes’ ze zullen er komen…. en snel, als het aan Arie de Zwart ligt.

Inmiddels is bekend dat de nieuwe wethouder ‘wonen’ – Compagne – om tafel gaat zitten met de woningbouwcorporaties om over tijdelijke woningen te spreken. Hij weet te vertellen dat daarvoor nog 4 locaties in de grotere kernen van Meierijstad in beeld zijn. De wethouder wil wel vooruit op dit dossier, maar de woningbouwcorporaties moeten ook meewerken, gaf hij aan. Dat bleek afgelopen week bij de behandeling van de motie die de PvdA samen met de SP had ingediend.

Aan de bel trekken 

Arie de Zwart – woordvoerder van de PvdA-fractie over woningbouw – kijkt niet ontevreden terug op raadsvergadering. “Zolang ik in mijn omgeving merk dat er onvoldoende schot zit in de woningmarkt voor mensen met een modaal of lager inkomen, laat ik geen kans voorbij gaan het college op te roepen werk te maken van sociale woningbouw. Zowel huur als koopwoningen in het goedkope segment”, aldus De Zwart die de afgelopen jaren uitgroeide tot één van de grote pleitbezorgers in de raad voor sociale volkshuisvesting. 

“De wethouder maakt een gedreven indruk om het goede beleid dat er al even ligt ook om te zetten in het uitvoeren van plannen. Ik heb daar vertrouwen in, maar zal over enkele maanden gewoon weer aan de bel trekken als ik te weinig resultaat zie”. Zo kennen we Arie ook.

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer