“Houd het kort, ik houd niet van lange verhalen en die van jou vind ik vaak nogal aan de lange kant.” Zo, dat is nog eens een binnenkomer… Het kenmerkt Sikko Oegema: direct, zonder omhaal van woorden en zonder aanziens des persoons.
Even eerder zijn we bij hem thuis in de woonkamer gaan zitten. “Ik was bezig met de duurzaamheidsnota van de gemeente,” zo vertelt de PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Meierijstad. “Deze keer maakt de nota me echt blij. Niks geen vaagheden, maar duidelijke cijfers aan de hand waarvan we van jaar tot jaar kunnen vaststellen of we voldoende vorderingen maken. Het maakt ook duidelijk dat het thema begint te landen, eindelijk!”
Het wil niet zeggen dat Oegema kritiekloos is: “Vooral op het gebied van de circulaire economie is de visie nog te beperkt, maar de nota is een goede aanzet en ik hoop dat dit thema opgepikt wordt door de bedrijven, óók in Meierijstad. Dat er bij productontwikkeling rekening mee wordt gehouden dat er aan het einde van het leven van een product, de grondstof van de gebruikte materialen weer geschikt zijn als nieuwe grondstof.”
Ik vraag naar zijn gedrevenheid.
“Ik doe het voor het niet voor mezelf maar voor de mensen na mij,” aldus Oegema, “het is een aloude sociaal-democratische traditie: delen. Niet nu de grondstoffen opmaken zodat er niets meer over is voor de mensen na ons, maar er nú evenwichtig mee om gaan. De gemeentelijke organisatie moet daarbij voorop lopen!”
Dan doe ik een nieuwe duit in het zakje: waarom wel zo’n gemeentelijke actie als 20 euro korting bij de aanschaf van een regenton, maar dan beperkt tot er tweehonderd van verkocht zijn en niet een pleidooi voor verregaande geboortebeperking of een wijkgerichte aanpak voor het aanbieden van bijvoorbeeld wind- of zonne-energie.
De fractievoorzitter: “Geboortebeperking is waarschijnlijk mondiaal gezien de meeste effectieve oplossing, maar mijn inzet beperkt zich tot de gemeente Meierijstad. Over die wijkgerichte aanpak zijn we nog bezig en heb ik nog onvoldoende concreet resultaat en over die regentonnen: op deze manier brengen we mogelijke bijdragen tot een beter milieu op een prima manier onder de aandacht.”
Over de betaalbaarheid dan…. “Kijk, daar heb je ook weer zoiets. Zeggen ze ‘we moeten het allemaal wel kunnen betalen’. Ammelehoela denk ik dan, hoe duur ben je uit wanneer alles onder water staat, voor die betaalbaarheid gaan we een eerlijke oplossing vinden.”
Nu maar hopen dat hij dit epistel kort genoeg vindt.