“Ik hoop dit jaar nog wat te oogsten van de mooie projecten en plannen die we hebben ingezet de afgelopen jaren”

Door Henk Engelmoer op 3 januari 2021

Het jaar 2020 zit erop. Dat het een bijzonder jaar was, dat is inmiddels een cliché. Met PvdA wethouder Menno Roozendaal kijken we terug op 2020 en wat het voor zijn werk betekende en we kijken vooruit naar 2021.

Menno Roozendaal tijdens een verkiezingscampagne

Zo Menno, dit was me het jaartje wel, maar laat ik beginnen met de beste wensen voor het dit jaar….
“Dank je wel en hetzelfde wens ik natuurljk ook aan alle lezers. Je hebt gelijk, we kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar we hebben vaak wel enig idee van wat er op ons afkomt. Of welke richting bepaalde ontwikkelingen op gaan, maar zo’n pandemie zag ik in ieder geval niet aankomen. Vanaf medio maart drukt corona een groot stempel op mijn leven, zowel persoonlijk als op mijn werk voor de gemeente Meierijstad. Ik mis de sociale activiteiten in mijn leven en ik zie de impact in mijn portefeuille als wethouder.”

Wat is die impact?
“Met name in de cultuursector is de impact groot. Activiteiten die niet door zijn gegaan en waar onzekerheid heerst. Onzekerheid over inkomens van professionals in de kunst en cultuursector, onzekerheid zelfs over het voortbestaan van organisaties en bedrijven. In de amateurkunst bespeur ik ook onzekerheid over verlies van leden, vrijwilligers en sponsoren. Al vertrouw ik erop dat dit laatste gaat meevallen. Mensen voelen zich verbonden met een culturele vereniging of club.”

Jij bent ook wethouder sociale zaken. Wat zie je daar?
“De werkloosheid neemt nog niet heel hard toe. Er zijn wel iets meer mensen in de bijstand. Grote massaontslagen zijn beperkt gebleven, met name de flexkrachten hebben hun baan verloren. Daar staat tegenover dat het Rijk met de steunmaatregelen werkgevers bijstaat. Als dat op enig moment stopt, kan dat ook iets betekenen voor de werkgelegenheid. Landelijk houdt het Centraal Planbureau rekening met een werkeloosheidscijfer van rond de 6%. Er zijn sectoren waar groei zit, vooral in de ICT en techniek.
De bouwsector is van oudsher groot in onze regio. Die draait ook nog goed, zolang particulieren, bedrijven en de overheid geld blijven uitgeven, kan dat ook zo blijven. Pas als de crisis breder wordt en mensen verhuizingen en verbouwingen gaan uitstellen en het bedrijfsleven een pas op de plaats maakt, dan wordt dat anders. Daar ziet het nu niet naar uit, ook niet door de krapte op de woningmarkt. Onderwijs en zorg kunnen ook extra medewerkers gebruiken, maar zijn afhankelijk van de overheid wat betreft betreft de hoeveelheid geld die ze te besteden hebben. Sectoren als horeca, toerisme, detailhandel, evenementen en cultuur zijn erg afhankelijk van de maatregelen. Ik hoop dat ook voor hen in 2021 snel licht aan de horizon komt.”

Komt er een golf aan schulden?
“In eerdere economische crises was dat wel het geval. Mensen zoeken vaak pas laat hulp. Willen het zo lang mogelijk zelf oplossen. Ik begrijp dat wel, maar soms gaat dat niet. Mensen dichten eerst gaten met nieuwe gaten, laten rekeningen liggen met alle gevolgen van dien. Het is de vraag hoe dat nu gaat uitpakken. Er zijn best veel mensen die het afgelopen jaar met veel minder inkomen hebben geleefd. Sommigen zullen hun spaargeld opgeofferd hebben, maar als je die buffer niet hebt, kan je in de problemen komen. Ik hoop dat mensen zich melden bij de gemeente voor schuldhulpverlening voordat situaties uit de hand lopen. Ik hoorde laatst dat gemiddeld mensen zich pas melden bij een schuld boven de € 40.000. Dan wordt het traject erna echt een zwaar traject voor de slachtoffers.”

Dan ben je nog wethouder Jeugd. Hoe loopt het daar?
“Kinderen zijn doorgaans flexibeler en creatiever dan volwassenen. Ze passen zich goed aan volgens mij. Met name het thuisonderwijs is voor hen wel een grote verandering geweest. Sommige kinderen gedijen daar overigens heel goed onder, maar voor veel kinderen is het gemis van naar school gaan en andere kinderen zien groot. Je leert niet alleen in de klas, je leert sowieso door naar school te gaan. Voor jongeren is het ook een ingewikkelde periode. We moeten begrip hebben voor elkaars situatie. Ik merk dat veel jongeren heel goed snappen dat we deze tijd even door moeten.”

En de ouders?
“Ouders hebben behoorlijk op hun tenen moeten lopen. In verreweg de meeste gezinnen is dat goed gegaan. Vaak ook met steun van grootouders. In sommige gezinnen liep de spanning wel op. Dat is begrijpelijk, maar het moet niet uit de hand lopen. Daarom was de mogelijkheid van noodopvang voor kinderen ook zo belangrijk.”

Hoe kijk je naar 2021?
“Nu het vaccineren begint, kan er een gevoel ontstaan van “we zijn er bijna”. Ik hoop dat we er ook bijna zijn. Ondertussen ben ik beter voorbereid op minder leuke verrassingen. Toch hoop ik dat we in de zomer weer meer vrijheid terug hebben.”

Je gaat het laatste volledige jaar van je wethouderschap in.
“Klopt. De tijd gaat snel. En dan is dit nog een langere periode. Ik hoop dit jaar nog wat te oogsten van de mooie projecten en plannen die we hebben ingezet de afgelopen jaren. Eén van de eerste is voor mij de realisatie van het voormalig gemeentehuis in Schijndel. Dat wordt erg mooi.”

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer