Kort maar hevig, Sikko Oegema blikt terug op raadsperiode (4, slot)
Met de laatste weken van de gemeente Schijndel in zicht blikt Sikko Oegema terug op de resultaten van deze raadsperiode. “Want politiek is voor mij ook verantwoording afleggen richting je kiezers”, aldus de PvdA-fractievoorzitter in Schijndel. Vandaag het slotdeel: de fusie.
“De fusie is misschien wel het moeilijkste thema geweest in deze raadsperiode. Als partij hebben we weloverwogen ingestemd met de fusie met Sint-Oedenrode en Veghel. Daar had de vorige fractie met Roeland Mathijsen, Dimitri van der Donk en Monique Voeten goed over nagedacht en ook de nieuwe ploeg met Lambèr Gevers, Laurens van Voorst en ikzelf stond erachter. Onze fractievoorzitter van toen, Lambèr Gevers, noemde de fusie zelfs een kadootje tijdens de raadsvergadering waarin het definitieve fusiebesluit werd genomen”, blikt Oegema terug. “En toch twijfel je best wel eens tijdens zo’n periode”. Een van de punten waar Oegema met name over viel met betrekking tot de fusie was de benoeming van diverse externen in het ambtelijk apparaat van Meierijstad. “Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode zijn geen zieltogende gemeenten. Daar zit kwaliteit in het ambtelijk apparaat. Zeker in Schijndel, waar ik het beste over kan oordelen omdat ik er al jaren mee te maken heb. Ik denk dat de extra kosten die gemaakt worden door het aantrekken van nieuwe mensen niet noodzakelijk was. Daarmee wil ik overigens de nieuwe mensen niet tekort doen. Die verdienen na hun aanstelling het vertrouwen en een eerlijke kans om zich te bewijzen”.
Toch 2017
De gehele raadsperiode bleven fusiepunten tot vragen leiden bij de PvdA fractie. Oegema: “Oorspronkelijk was de richtdatum van de fusie 1 januari 2018, zo mogelijk eerder. Al vrij snel werd het dus 2017. Wij vonden dat krap. Er moest veel besloten worden: huisvesting, plaatsing van de ambtenaren, enzovoorts. We zagen daar risico’s in, maar lieten ons uiteindelijk overtuigen door burgemeester Eugster dat het haalbaar was”.
Stuurgroep
Door de fusie ontstonden ook nieuwe gremia waarin besluiten werden genomen. Zoals de kerngroep waar alle fractievoorzitters van partijen uit de drie gemeenten zitting in hebben en de stuurgroep waarin de drie burgemeesters de fusie voorbereiden. Oegema is daar kritisch over: “Het PvdA standpunt is altijd geweest dat het goed was als er één of meerdere wethouders per gemeente in die stuurgroep plaats namen. We hebben dat in de gemeenteraad ook vaak geuit. Wethouders staan toch wat dichter bij de volksvertegenwoordigers in de raad, dan de burgemeesters. De democratische legitimatie van de stuurgroep hield wat de PvdA fractie betreft echt te wensen over. Oegema: “Ik denk dat het voor een goede besluitvorming handig was geweest als wethouders aanschoven, maar het is helaas nooit zover gekomen”.
Huisvesting Meierijstad
Een van de zwaarste besluiten van de Schijndelse raad ging over de huisvesting van de gemeente Meierijstad. Het voorstel ging uit van centrale huisvesting van de ambtenaren in Veghel en het politieke vergadercentrum in het oude raadhuis in Sint-Oedenrode. Oegema: “We zaten daar als PvdA kritisch in. Een eerder idee van ons om met decentrale units te werken, werd al snel geridiculiseerd tot 13 gemeentehuizen. Dat was niet ons plan, maar we waren wel op zoek naar innovatieve manieren van huisvesting. Daar bleek geen draagvlak voor”.
Oegema stemde uiteindelijk vanuit de emotie tegen de huisvestingsplannen omdat er te veel tijdsdruk zat op de besluitvorming in de gemeenteraad. “Maar dat was niet het partijstandpunt. De PvdA was voor. Onze toenmalige fractievoorzitter Lambèr Gevers, was afwezig in de raadsvergadering, maar had het huisvestingsplan Meierijstad in de commissie nog verdedigd. Lambèr werd daarbij fel aangevallen door Laurens van Voorst, die een paar maanden eerder als PvdA’er nog geen problemen had met centrale huisvesting: ‘want bij het gemeentehuis kwam je toch maar eens in de zoveel jaar’”.
Blik op de toekomst
Nu de fusie echt dichtbij is, begint het gevoel voor Meierijstad ook bij Sikko Oegema te groeien. “Ik heb de afgelopen maanden de andere dorpen in Meierijstad volop bezocht. En ja, dan groeit het gevoel dat we bij elkaar gaan horen wel. We zijn dadelijk een gemeente met veel meer buitengebied en natuur dan Schijndel had. Ook het oplossen van de leefbaarheidsvraagstukken van de kleine kerkdorpen is iets waar ik als PvdA’er voor wil gaan. Want een echte sociaaldemocraat laat zich niet beknellen door dorpsgrenzen. Ik wil van Meierijstad een sociaal en sterke gemeente maken voor alle inwoners”.