Langs de wegen van de logica

Door Henk Engelmoer op 12 maart 2018

Eind deze maand wordt de gemeenteraad van Meierijstad gevraagd in te stemmen met een plan om fietspaden langs Frans Halsstraat en Populierlaan te verbreden. Doel is fietsverkeer in twee richtingen mogelijk te maken en het is een uitvloeisel van het in 2012 vastgestelde fietsplan Veghel.

Terecht wordt opgemerkt dat de verkeersstructuur langs Vorstenbosscheweg, Populierlaan en Frans Halsstraat nogal verschilt. Ik wandel met u mee en begin bij de stoplichten op het kruispunt van Frans Halsstraat en Udenseweg/Rembrandtlaan. Hier en daar ontbreken verkeerslichten voor voetgangers, liggen er langs de Udenseweg in twee richtingen te berijden fietspaden en geen voorzieningen voor voetgangers, maar daar gaat het in het voorstel niet over, dus hier ook niet.

Gezien vanaf Erp ligt rechts al een klein stukje fietspad, tweezijdig te berijden en zonder een voetpad. Populair bij loslopende kippen en hondenuitlaters! Aan de andere zijde van de geasfalteerde rijbaan ligt een ventweg die voor alle verkeer in alle richtingen toegankelijk is en wordt gebruikt voor mensen die in de wijk erachter moeten zijn, maar ook door mensen die naar de Rabobank aan de Rembrandtlaan willen. Hoogst ongelukkige aansluiting op de hoofdrijbaan en dus zeker voor verbetering vatbaar.

Dan volgt de rotonde op de kruising met de Hezelaarstraat. Voorzichtigheidshalve ga ik er als automobilist vanuit dat fietsers hier uit twee richtingen kunnen komen, maar feitelijk is er niets wat erop wijst dat dit ook de bedoeling is.
Overduidelijk is wel dat fietsers op de rotonde voorrang hebben, daarvoor dient een breed aanbod verkeersborden. Veghel is bepaald niet consequent als het gaat om voorrang voor fietsers op rotondes, denk bijvoorbeeld maar aan die in kruising Udenseweg en het Ven of die bij de Poort van Veghel, daar moet je als fietser vooral niet denken dat je voorrang hebt.

Wanneer ik dat oerwoud van verkeersborden aanschouw, komt de gedachte bij me op aan goede en slechte vergaderingen. Slechte notulen zijn vrijwel altijd een gevolg van een slechte voorzitter. Gevolg zijn ook slechte afspraken, weer nieuwe afspraken moet maken, nog meer onduidelijkheid….. Hoe onduidelijker de verkeerssituatie, hoe meer verkeersborden….. Terwijl het toch zo gemakkelijk kan zijn: rechts heeft voorrang en rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg ook. Zo heb ik tenminste mijn rijbewijs gehaald….

Goed, inmiddels heb ik de Populierlaan bereikt, aan de – weer vanuit Erp gezien – rechterkant een fietspad, aan de overzijde van de rijbaan een ventweg, tweezijdig toegankelijk voor al het verkeer. Langs het fietspad wederom geen voorzieningen voor wandelaars, maar dat is hier beetje gezeur want enkele meters meer naar rechts kun je vrij rustig lopen. Het is trouwens wel opvallend hoeveel lopers toch voor het fietspad kiezen!

Dan de drukste rotonde in de verbinding, die met de aansluiting op de Bundersweg. Veel kruisende scholieren, veel kruisend verkeer ook op weg van en naar het centrum en de buitenwijken en niet te vergeten druk verkeer richting Erp of Vorstenbosch. Fietsers mogen hier de rotonde vanuit alle richtingen oprijden en voor een automobilist staat uitkijken hier gelijk aan gokken. Ik zou wel eens willen weten hoeveel (bijna) ongelukken op en bij deze rotonde gebeuren. Ook nu weer allerlei borden om aan te geven hoe de wegbeheerder wil dat we die rotonde gebruiken. Grappig is dat een rood bord met witte balk daar aangeeft dat fietsers het fietspad links niet mogen gebruiken, maar ik heb indruk dat verbalisanten daar zoveel boetes zouden kunnen innen dat een aanzienlijke verlaging van de gemeentelijke belastingen tot de mogelijkheden behoort.

Aan het einde van de Populierlaan komen we de rotonde tegen waar de Langedonk aansluit. Hier weer niets wat erop wijst dat de fietser de rotonde vanuit alle richtingen op mag rijden. Behalve dan dat de belijning op een deel van fietspad langs het eerste stukje van de Vorstenbosscheweg aangeeft dat je aan beide kanten van de hoofdbaan wel degelijk tweezijdig het fietspad mag berijden. En – vanuit Erp bekeken – links zelfs een verkeersbord aangeeft dat je met een fietspad te maken hebt.

Kortom, het is een prima idee om deze verkeerschaos aan te pakken. Ik vraag alleen om begrip: heb een beetje respect voor het waarnemingsvermogen van de gewone mensen en laat iedereen gewoon rechts rijden (en links stemmen…… oeps!)

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer