“Mensen bestaanszekerheid blijven bieden!”

Door Henk Engelmoer op 19 maart 2020

Menno Roozendaal

Het zijn spannende tijden, een onvoorspelbaar virus noopt de overheid tot zeer ingrijpende maatregelen. Waar mogelijk is thuis werken het devies, zijn scholen, horeca, veel winkels en bedrijven – al dan niet gedwongen – gesloten, raken daardoor veel mensen zonder werk en draaien gezondheidszorg en voedselvoorziening op volle toeren. Meer dan genoeg reden voor een gesprek met ‘onze’ PvdA-wethouder wethouder Menno Roozendaal. Uiteraard telefonisch…..

Om te beginnen wil ik graag weten hoe hij deze dagen beleeft. Roozendaal: “Het is inmiddels een cliché, maar het zijn bizarre tijden. Ik zit al een week thuis vanwege de maatregelen met betrekking tot ‘corona’. Terecht hoor, ik kan vanuit huis ook werken, maar het is wel wat eenzaam. Gelukkig is mijn vriendin ook thuis aan het werk, dus ik ben niet helemaal alleen.”

Sociale onthouding

Daarmee onttrekt de wethouder zich niet aan de zogeheten sociale onthouding. “Zeker niet, alleen voor boodschappen ben ik naar de supermarkt en de Schijndelse weekmarkt geweest. Iedere dag ga ik een uur wandelen in de buitenlucht. Ik houd dan gewoon netjes afstand. Leuk is het natuurlijk niet, maar wel belangrijk om te voorkomen dat te veel mensen tegelijkertijd besmet raken en ons zorgsysteem het niet aan kan. Zeker in Meierijstad, waar veel besmettingen zijn, moeten we extra voorzichtig zijn. Ik wil geen mensenlevens op het spel zetten.”

Uiteraard heeft het corona-virus gevolgen voor zijn werkzaamheden. De wethouder: “Ja, grotendeels wel nu. Ik sta in contact met belangrijke organisaties uit mijn portefeuille. Denk aan onze werkbedrijven WSD en IBN, maar ook de voedselbanken en culturele organisaties. Ik verwacht dat in de komende weken ‘corona’ gewoon een onderdeel blijft van het dagelijkse werk. Zeker als de gevolgen voor de langere termijn duidelijk worden. Dat is nu nog niet het geval. Veel staat in het teken van crisisbeheersing en het laten doorlopen van de dienstverlening van de gemeente. Dat lijkt vooralsnog aardig te lukken, maar de grote effecten zijn nog niet zichtbaar.”

Specifieke zorgen

Of de wethouder ook specifieke zorgen heeft, wil ik weten. “Omdat veel activiteiten zijn stopgezet, zal uit mijn portefeuille de cultuursector worden geraakt. Dat is niet alleen in Meierijstad zo. Voor hen is publieke deelname en belangstelling essentieel. En dat gaat nu niet door. Ik zie in de media dat landelijk door de overheid gekeken wordt naar steun voor de sector. Dat is belangrijk, want je kan in korte tijd veel verliezen wat in lange tijd is opgebouwd.”

“Ook de arbeidsmarkt en de jeugdzorg zijn onderdelen in mijn portefeuille die met corona te maken hebben. Gelukkig is de zorgsector ontzettend betrokken en daadkrachtig om zorgcontinuïteit aan de jeugd die het nodig heeft, te blijven bieden. De gevolgen op de arbeidsmarkt moeten we afwachten. Pas als duidelijk wordt hoe lang bepaalde maatregelen van kracht blijven, is daar meer over te zeggen.”

Steunmaatregelen

“Wat nu al duidelijk is, is dat er veel ZZP’ers zorgen hebben over hun inkomen. Ik hoop dat de door het Rijk aangekondigde steunmaatregelen daarbij voor lucht gaan zorgen. Onze regio is weliswaar een economisch sterke regio, waar altijd veel werkgelegenheid is geweest, maar dit is een dreun voor de internationale economie en werkgelegenheid. Die vraagt dan ook om samenwerking op nationaal en internationaal niveau. En wat mij betreft vooral om mensen bestaanszekerheid te bieden.”

Met zoveel onzekerheid lukt het me niet een zucht te onderdrukken. Ziet de wethouder tussen al deze somberheid wellicht ook nog een lichtpuntje? “Laten we het hopen. Crisissen uit het verleden hebben geleid tot positieve innovaties en verandering, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. Ik voel nu heel sterk dat we geschiedenis meemaken, terwijl hij geschreven wordt. Op dit moment overheersen bij mij de zorgen om mensen die kwetsbaar zijn en die hun inkomenszekerheid zien wegvallen. Maar ik hoop en denk dat we over enige tijd gaan zien dat deze periode ook positieve veranderingen voort heeft gebracht. Over hoe we om gaan met elkaar en onze planeet en dat we goed voor elkaar moeten zorgen.”

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer