Het is weer bijna zover: op 13 april vindt de Afrikadag 2019 plaats in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Er zijn weer vele interessante workshops, debatten, lezingen, interviews, muziek, literatuur, films, kunst en nog veel meer.
Dit jaar staat de Afrikadag in het teken van ‘Migration: African perspectives’, waarbij we ingaan op het Afrikaanse perspectief op de migratie en de discussies die hierover in de Europese politiek leven. Hoe kijken zij aan tegen de Europese inzet op het verminderen van irreguliere migratie door te investeren in de aanpak van grondoorzaken? Hoe kan dat het beste gedaan worden? En waar en hoe zien zij hun toekomst voor zich?
Tijdens de ‘grand opening’ vindt een gesprek plaats over de gevolgen van migratie en hoe het is om te leven in verschillende culturen, met onder meer de Nigeriaanse auteur Lola Shoneyin en mensenrechtenadvocaat uit de Rif Abdessadak El Bouchtaoui. In het hoofddebat gaan o.a. Akinyi Walender (country director Cordaid Ethiopië) en Judith Sargentini (Europarlementariër GroenLinks) in op de vraag: ‘Addressing root causes of irregular migration; dead-end or egg of Columbus?’
Natuurlijk zijn er ook andere leuke gasten! Jan Pronk geeft een gastcollege over ontwikkelingssamenwerking anno 2019. Lilianne Ploumen is spreker in de workshop ‘Repressie in het Rifgebied: migratie naar Europa’ en neemt samen met Kati Piri deel aan de PvdA-workshop ‘Afrikaanse jongeren: heeft de jeugd de toekomst?’. Schrijver en tv-presentator Abdelkader Benali houdt een lezing in het Arabische cultuurprogramma over ‘migratie is van alle tijden’.
Ook is oud-Kamerlid Amma Asante aanwezig als gespreksleider bij de Q&A over de film screening ‘Black Panther’. Al deze gave sprekers kun je verder tijdens de Afrikadag zien in verschillende programmaonderdelen of tegen het lijf lopen in de wandelgangen.
Naast vele workshops waarin aandacht besteed wordt aan het thema migratie, zijn er over het belang van diaspora, women empowerment en ontwikkelingssamenwerking. Babah Tarawally (auteur
van gevangen in zwart wit denken) en Alberta Opoku gaan in gesprek over het debat zwart wit denken en bespreken hoe het is om ouder te zijn van ‘mixed kinderen’.
Aan het eind van de dag wordt de Albert Schweitzer Prijs 2019 uitgereikt voor het beste idee om gezondheidszorg in Afrika te verbeteren.
Dit jaar zijn er twee cultuurprogramma’s! El Hizjra organiseert een Arabisch literatuurprogramma waarin jonge schrijftalenten het podium krijgen om hun poëtische invalshoek op migratie te geven. Ook Stichting Yamgambi organiseert een speciale editie van het iAfrica Filmfestival met een inspirerend Afrikaans filmprogramma.
Na het dagprogramma van de Afrikadag barst vanaf 18.00 alweer de zevende afterparty van de Afrikadag, ‘AFREAK’, los bij Desmet Studio’s. Met kunst, een heerlijke Afrikaanse maaltijd, Afro beats van live bands en dj’s die je heupen gegarandeerd laten swingen.