Nieuwvestiging Albert Heijn kan centrumvisie Sint-Oedenrode ondermijnen

Door Willem van Laarhoven op 28 januari 2019

Albert Heijn in Sint-Oedenrode wil verplaatsen naar een groter pand op de plaats waar de voormalige drankenhandel De Leijer was gevestigd. Dat heeft ernstige gevolgen voor de invulling van het centrum en het ondermijnt de centrumvisie die onlangs door de gemeente is vastgesteld.

De centrumvisies voor Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode spreken stuk voor stuk over concentratie en kwaliteitsverbetering in de centra. Door de komst van het online winkelen wordt er steeds minder fysiek gewinkeld en is er sprake van leegstand en verpaupering in de centra en de randen er omheen. 

In Sint-Oedenrode zijn er feitelijk te weinig klanten om alle winkels goed te laten draaien. En dat zal alleen maar erger worden. De toename van de winkeloppervlakte door de vestiging van een nieuwe Lidl en vergroting van het Albert Heijn filiaal bij de verplaatsing naar een plaats buiten het centrum leidt volgens de visie tot rendementsvermindering van 20%! We hebben dus zeker niet méér winkels nodig en al helemaal niet buiten het centrum. De kans bestaat dat het rendement van de winkels verder onder druk komt te staan en dat vervolgens ook de nieuwvestiging van Albert Heijn het niet redt.

Bereikbaarheid voor ouderen

Veel mensen uit de appartementencomplexen Neulstraat, Ameroyenhof, Deken Van Erpstraat en Odendael (deels) zijn klant van Albert Heijn omdat ze die eenvoudig te voet kunnen bereiken. Bij verplaatsing wordt dat een stuk lastiger en mogelijk kiezen ze dan voor de Jumbo via het Kerkplein.

Het zou beter zijn om de winkels te herschikken door in onderling overleg winkels te verplaatsen binnen het centrum zodat AH op de huidige plaats meer ruimte kan krijgen. Het pand van Albert Heijn aan de markt zal anders na het vertrek van AH óf leeg blijven staan óf betrokken worden door een ondernemer die nu elders in het centrum is gevestigd. Verschuiving van de leegstand dus.  

Discounters

Als de nieuwvestiging niet lijkt te kunnen overleven dat is het risico levensgroot dat er een verzamelgebouw komt met allerlei kleine winkels die het centrum nog verder leegtrekken. En het is snel uitgerekend dat je een dergelijk pand makkelijk kunt ombouwen tot een verzamelgebouw voor meerdere kleinere winkels, de bekende discounters (dumphandels). De kans bestaat bovendien dat er in het huidige pand van AH een discounter gevestigd wordt en dat doet ernstig af aan de kwaliteit van het centrum.

Visie met regie

Een visie op het centrum is dus meer dan het gezamenlijk vaststellen van wat je met een centrum wilt en het vervolgen over laten aan de marktontwikkeling. Want dan weet je dat je niet krijgt wat het beste voor het centrum is. In de commissievergadering waarin de visie werd behandeld heeft de PvdA al aangegeven dat de economische logica van een ondernemer een andere is dan die van de gemeente. Ondernemers zijn pas geïnteresseerd in een visie als die helemaal bij hen past en als ze er geld aan kunnen verdienen. En daarom heeft de PvdA er uitdrukkelijk voor gepleit dat de gemeente de regie blijft houden en flankerend beleid ontwikkelt om de visie tot werkelijkheid te laten worden.

Willem van Laarhoven

Willem van Laarhoven

Willem van Laarhoven is woonachtig in Sint-Oedenrode en burgercommissielid namens de PvdA Meierijstad.

Meer over Willem van Laarhoven