Onderwijsachterstanden in Meierijstad worden aangepakt

Door Loes van Dommelen op 7 januari 2022

Ook in Meierijstad hebben kinderen door de coronamaatregelen (beperkte) achterstanden opgelopen in het onderwijs. Dat blijkt uit zogenaamde schoolscans die zijn uitgevoerd door de scholen in Meierijstad. Dit antwoord ontving Loes van Dommelen, PvdA-commissielid, die hierover vragen stelde aan het college van Burgemeester en Wethouders. 

Achterstanden aanpakken
De gemeente gaat samen met de scholen in Meierijstad ook actie ondernemen om die achterstanden aan te pakken. Dat laat zij eveneens weten naar aanleiding van de vragen die Loes stelde. De gemeente en scholen hebben hiervoor geld gekregen van het Rijk, in het kader van het Nationale Programma Onderwijs (NPO).

Subsidieregeling
Welke actie de scholen en gemeente dan gaan inzetten? Dat bepalen scholen voor een groot deel en een deel verloopt via een subsidieregeling van de gemeente. Het college heeft laten weten in te zetten op onder meer huiswerkbegeleiding, voorleeshulp thuis, inzet van activiteiten op gebied van sport en cultuur. Ook is er meer aandacht voor thuiszitters, dat zijn kinderen die helemaal niet naar school gaan. Er gaat meer aandacht naar kinderen die al achterstanden hebben en dus een groter risico lopen. Dat geldt ook voor kinderen die nog niet naar school gaan omdat ze nog te jong zijn, maar wel een ontwikkelingsachterstand dreigen op te lopen. Verder meldt het college dat er meer jeugdhulp op school en schoolmaatschappelijk werk beschikbaar is.

Sociaal-emotionele ontwikkeling
Naast onderwijsachterstanden merken scholen, volgens B en W, op dat er kinderen zijn die voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling en welbevinden extra aandacht nodig hebben. “Daarover heb ik best wel zorgen. Dat kinderen in hun algehele ontwikkeling schade oplopen. Ik vind het belangrijk dat scholen, de gemeente en de welzijnsinstellingen daarbij kinderen en hun ouders helpen”, aldus Loes. Zij blijft dit volgen en hier aandacht voor vragen vanuit de PvdA-fractie en na de verkiezingen vanuit PvdA-GroenLinks, waar zij op nummer 6 staat op de kieslijst.