Over een fietstocht en de drie drie o’s

Door Henk Engelmoer op 30 oktober 2019

In het dierenpark van Veghel-Zuid (Foto Henk Engelmoer)

 

Het is alweer een poosje geleden dat we elkaar hebben gezien en gesproken. Onder meer het uiteenvallen van Team Meierijstad en de gevolgen daarvan voor de coalitie als ook de vakantie hebben de nodige tijd genomen. Nu ontmoeten we elkaar op een vrijdagmorgen in het Veghelse gemeentehuis, waar het opmerkelijk rustig is. Dat schijnt op vrijdag meestal wel zo te zijn, maar ditmaal speelt ook de herfstvakantie nog eens een rol. En zoals vaker begint het gesprek met Menno Roozendaal over een fietstochtje…..

De PvdA-wethouder heeft namelijk gefietst met de wijkraad van Veghel-Zuid. Hij is contact-wethouder voor dit deel van de grootste plaats in de gemeente Meierijstad.
Al fietsend is hem heel wat opgevallen: “Het eerste wat me raakte, was de grote betrokkenheid van de wijkraad.”
“Er gebeurt daar veel in de wijk,” aldus de wethouder. “Ik noem de buurtmoestuin, het dierenpark, de spelende kinderen op het Richard Krajicek-court. Mooi om te zien, maar er natuurlijk heb ik ook oog voor de minder fraaie zaken. Ik noem de leegstand in het buurtwinkelcentrum een punt van zorg en erg vrolijk van de versteende voortuintjes kan ik ook niet worden.”

Tedx
Om in Veghel te blijven, wethouder Roozendaal bezocht ook de Tedx. Tot de achttien sprekers op deze bijeenkomst behoorden onder meer de vader van de vermoorde Anne Faber die met de zaal zijn gedachten over rechtvaardig straffen wilde delen, de in Veghel geboren marineman Boudewijn Boots, bierbrouwer Peer Swinkels die het over ondernemen anno 2019 had en onderzoekster Daniëlle Arets over het omgaan met modern design en technologie op onder andere het gebied van journalistiek.
Menno Roozendaal is er blij mee dat een dergelijk ‘ambitieus’ evenement in Veghel plaatsvindt. Hij heeft er meerdere redenen voor: “Alleen al het organiseren levert heel veel energie op. Verder komen veel van de sprekers uit of uit de directe omgeving van Veghel. Dat bindt en je leert er veel van. Bovendien is het natuurlijk één en al netwerken en daar worden we samen ook niet slechter van.”

Menno Roozendaal (Foto Henk Engelmoer)

De drie o’s
Gesproken over samenwerking, de gemeente Meierijstad (overheid, de eerste o) werkt aan de toeleiding tot de arbeidsmarkt te verbeteren. Ze doet dat samen met ondernemers verenigd in het POM (Platform Ondernemers Meierijstad) en onderwijs (de twee andere o’s). Roozendaal: “Je ziet aan de ene kant een sterke behoefte bij het bedrijfsleven aan arbeidskrachten. Aan de andere kant zie je dat onderwijs zo nu en dan behoorlijk moeite heeft te voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de manier van werken, in het bedrijfsleven ligt het tempo hoog. Ontwikkelingen volgen elkaar snel op en focus ligt daarom vaak bij de agenda van vandaag en morgen. In de onderwijswereld is dat meestal juist andersom. Daar werken ze veel planmatiger, met jaarprogramma’s en vanuit een strategische visie en beleidskaders. Het is dus niet zo raar dat dit zo nu en dan niet helemaal lekker loopt. We gaan proberen daar iets aan te doen onder andere door duidelijke afspraken te maken, bijvoorbeeld op het gebied van stages. De rol van de gemeente kan in die samenwerking de rol van verbinder zijn”

Van een tochtje op twee wielen, via de oh’s van de Tedx naar de drie o’s over de toeleiding naar de arbeidsmarkt, een rondje is oneindig en dat geldt het mooie van een heleboel dingen ook, zelfs in de politiek. Is dit nou niet een sterk moraal van dit verhaal?

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer