Door Willem van Laarhoven op 8 juni 2017

PvdA afdelingen in randgemeenten Airport Eindhoven bundelen krachten

In 2015 zijn afspraken gemaakt over de ontwikkelingen in en rond Eindhoven Airport tot 2019. Omdat de randgemeenten hun krachten onvoldoende hebben gebundeld, hebben ze te weinig tegenwicht kunnen bieden om een gezonde groei af te kunnen dwingen. Intussen worden allerlei activiteiten ondernomen, waarbij ervan uit wordt gegaan dat de luchthaven ook na 2019 gewoon doorgroeit. Op woensdag 8 juni bespraken de PvdA-afdelingen van de gemeenten rond Eindhoven Airport, onder leiding van de fractievoorzitter van de PvdA-statenfractie in Brabant, Stijn Smeulders, de ontwikkelingen rond Eindhoven Airport.

Over wat er vanaf 1 januari 2020 gaat gebeuren, bestaat nog veel onduidelijkheid. Volgens de PvdA-afdelingen wordt er in elk geval veel te weinig aandacht besteed aan de neveneffecten van het toenemend vliegverkeer. En aan de mogelijkheden om de problemen voor te blijven. Er worden rond de luchthaven allerlei investeringen gedaan waarbij kennelijk  een onbelemmerde groei na 2019 uitgangspunt is.

Langzaam maar zeker sluipt de onrust door de toename van het vliegverkeer onze leefomgeving binnen. Het enige wat lijkt te tellen zijn de economische belangen waarvoor de luchthaven zo belangrijk zou zijn. De afnemende luchtkwaliteit door onder meer (ultra)fijnstof lijkt er niet toe te doen. Dit ondanks dat het volgens wetenschappelijk onderzoek schadelijker is dan werd aangenomen. En een groeiende luchthaven zal in nog meer opzichten ongemakken gaan veroorzaken. De investeringen rond de Airport, die tot ver voorbij 2019 reiken, zullen straks gebruikt gaan worden als argument tegen eventuele belemmering omwille van de volksgezondheid en een toenemende hinder. Dat moeten we voor blijven.

PvdA is niet tegen de luchthaven. In onze huidige samenleving heeft die een onmisbare plaats ingenomen en zorgt ook voor werkgelegenheid en inkomen. Daar is helemaal niets mis mee. Maar wel met het feit dat andere belangen niet mee lijken te tellen. We moeten naar de juiste balans van de belangen van de inwoners, natuur en milieu en economie. PvdA staat een duurzame ontwikkeling voor waarbij met alle belangen voldoende rekening wordt gehouden.

De PvdA-afdelingen in de aangrenzende gemeenten, waaronder Meierijstad, hebben de krachten gebundeld om beter tegenwicht te kunnen bieden in het proces na 2019. We willen zorgen voor de juiste opzet in inhoud van dat proces. De komende tijd werken we aan een gemeenschappelijke visie op de ontwikkelingen om te voorkomen dat de randgemeenten tegen elkaar worden uitgespeeld. We hebben overeenstemming nodig om voldoende krachtig tegenwicht te kunnen bieden! En dat is waar we als PvdA Meierijstad een bijdrage aan gaan leveren.

Willem van Laarhoven

Willem van Laarhoven

Willem van Laarhoven is woonachtig in Sint-Oedenrode en burgercommissielid namens de PvdA Meierijstad.

Meer over Willem van Laarhoven