Enkele jaren terug zou hij zijn agenda opengeslagen hebben, nu ‘scrollt’ wethouder Menno Roozendaal behendig ‘door’ zijn tablet, zoekend naar een nauwkeurig antwoord op mijn openingsvraag: “Nog wat opvallends gebeurt de laatste tijd?”
Erg lang hoef ik niet op een antwoord te wachten. De wethouder is bij de jeugdbescherming op bezoek geweest en het podium in het Schijndelse cultureel centrum Het Spectrum is klaar en hij noemt ook het PSO-certificaat, de gemeente Meierijstad heeft het in huis!
PSO-Nederland is de organisatie achter de Prestatieladder Socialer Ondernemen en dat is, volgens de eigen webpagina, een ‘landelijk meetinstrument dat de mate van socialer ondernemen objectief zichtbaar maakt’. Het instrument is ontwikkeld in samenwerking met TNO en deze organisatie is vooral bekend als onderzoeksinstituut voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek.
Bij de certificering gaat het om de wijze waarop mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer naar die arbeidsmarkt toegeleid worden. Belangrijk kenmerk zijn de stappen die je als instelling of bedrijf kunt maken: van aspirant-deelnemer tot een ‘trede 3’. Nog een keer de PSO-webpagina: “Organisaties groeien op de PSO-prestatieladder als zij werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en/ of aantoonbaar sociaal inkopen. Dit wordt ook wel de directe en de indirecte bijdrage. Inkopen bij andere PSO-gecertificeerde organisaties draagt er aan bij dat steeds meer organisaties en gemeenten de PSO als voorwaarde in hun tenders c.q. aanbestedingen opnemen. Daarmee groeit het aantal PSO-gecertificeerde organisaties waardoor de werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt snel groeit!”
Roozendaal: “De gemeente Meierijstad koopt aantoonbaar sociaal in, we nemen zelf mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, we stellen op dit gebied ook eisen aan bedrijven die voor ons werken en het liefst doen we zaken met bedrijven voor wie het sociaal ondernemen al een deel is van de bedrijfsvoering, want dat is de meest houdbare manier. Vandaar dat we erg trots zijn op deze certificering”
Voor wie meer wil weten over de PSO: https://www.pso-nderland.nl/
Jeugdbescherming
Wethouder Roozendaal blijkt nog stevig onder de indruk van zijn bezoek aan de Jeugdbescherming. Dat heeft dan te maken met de bespreking van een aantal ‘cases’ waar hij bij heeft gezeten en waarover hij, in verband met de privacy, verder weinig over zeggen kan, maar die hem wel duidelijk hebben gemaakt dat standaard-oplossingen geen vanzelfsprekendheid zijn. Verslavingsproblematiek, huiselijk geweld, schuldenproblematiek, zware onderwerpen kwamen aan de orde.
Als financier en eindverantwoordelijk is de gemeente er nauwgezet bij betrokken. De wethouder: “In Meierijstad hebben onze jeugdteams een belangrijke rol in de hulp aan ouders en kinderen. Maar bij onveilige situaties komen ook andere organisaties in beeld.”
Hij wijst er wel op dat meldingen in het kader van jeugdzorg en -bescherming altijd gedaan kunnen worden via de organisatie ‘Veilig Thuis’, een landelijke organisatie met regionale afdelingen en met een heel toegankelijke website: https://www.vooreenveiligthuis.nl. “Veel mensen kennen die instantie niet,” aldus de wethouder, “en dat is jammer, want daar zit veel deskundigheid en dus ook mogelijkheden voor het inschakelen van goede hulpverlening.”
Over de wijze van hulp na een melding is de wethouder voorzichtig: “Dat is heel afhankelijk van de aard van de klacht. Vaak zal een gesprek met de melder één van de eerste acties zijn, de ouders komen natuurlijk ook al snel in beeld, maar het aantal klachten kan zo verschillen en daarmee ook het aantal oplossingen. Dat schreeuwt om zorgvuldigheid, dat kost tijd, je kunt nu eenmaal niet zomaar kinderen aan de ouders onttrekken. Gelukkig maar! De jeugdzorg is best ingewikkeld”
PvdA-wethouder Roozendaal: “De jeugdzorg is best ingewikkeld en ik ben blij dat bij zulke ingrijpende maatregelen er altijd een rechter aan te pas komt”