Regionale Energie Strategie 1.0: een eerste stap

29 april 2021

In de commissie en in de raadsvergadering van 29 april stonden twee energie onderwerpen op de agenda: de Regionale Energie Strategie 1.0 en de Transitievisie Warmte. De transitievisie warmte was een hamerstuk. De RES 1.0 werd wel besproken. PvdA Meierijstad ging akkoord, maar niet zonder zorgen.

Energietransitie
Sikko Oegema, fractievoorzitter, verwoordde het in de commissie als volgt. Energietransitie is een breed onderwerp. Omdat het op alle niveaus een rol speelt: lokaal, regionaal, landelijk en mondiaal. Maar ook omdat het iedereen zal raken: in de fysieke woonomgeving, in de gemeenschap en in ieders portemonnee. Kortom: energietransitie is ongelofelijk ingrijpend.
We hopen als PvdA dat we over 15 jaar kunnen zeggen: dat met die RES, dat hebben we goed gedaan!

Zorgen
De energietransitie noodzakelijk is, staat voor de PvdA buiten kijf. Wij hebben echter wel zorgen over:

  • Ruimtegebruik (iedere m2 telt). De oplossing zit mogelijk in het meervoudig ruimtegebruik, bijvoorbeeld door een combinatie van zon en wind op één terrein. Of een combinatie van waterberging, voor schoon stedelijk regenwater, én zonnepanelen. Of tuinbouw onder panelen. Het vraagt ook van de gemeente dat de ruimtelijke procedures al geschikt zijn als nieuwe technieken beschikbaar komen.
  • Haalbaarheid (krijgen we alle burgers mee in dit proces?). Dit vraagt om zorgvuldige communicatie en overtuigingskracht. Het moet leuk en aantrekkelijk worden mee te denken en te doen. Dat leuke en aantrekkelijke zit in de financiële kant maar ook in kansen voor de gemeenschap. Zoals extra’s voor de lokale school of het dorpshuis.
  • Afwenteling van de kosten en de verdeling van de opbrengsten. Niet iedereen kan financieel mee doen met de energietransitie. Wanneer is er een eerlijke verdeling van de opbrengsten? Van nieuwe verdienmodellen kunnen vaak alleen degenen met geld profiteren. De voorwaarde van 50% lokaal eigendom voorkomt dat anderen geld gaan verdienen ten koste van ons landschap en ons welzijn.

Weerstand 
De oproep tot terughoudendheid voor plaatsing van windturbines bij natuurgebieden is manifest. PvdA sprak zich zelf ook al eerder uit tegen plaatsing van windturbines in Wijboschbroek. De handreiking, als bijlage bij het raadsvoorstel, bevestigt ons in ons standpunt om dergelijke kwetsbare gebieden niet met een windturbine te belasten.

We zien en voelen maatschappelijk veel weerstand, hier willen we niet van wegkijken. Vaak gaat het om de zorgen die wij zelf ook hebben (zie hiervoor), wij kunnen dus niet alle zorgen wegnemen. Financiële participatie van omwonenden is belangrijk om een deel van de bezwaren te verzachten. Maar dan moet zoiets wel vroeg in het proces geregeld worden. Financiële participatie kan overigens niet alleen weerstand wegnemen, maar ook leiden tot kwalitatieve investeringen in de omgeving.
De motie van de SP steunden wij, hoe sympathiek ook, niet. Het voorstel was om 40% lokaal eigendom te eisen. Het voorstel is onvoldoende doordacht en kan leiden tot loze beloften aan inwoners. Dat vonden andere fracties ook en de SP trok de motie dan ook teleurgesteld in.

 

Afbeelding van Steve Buissinne via Pixabay