Samen op de bres voor een sterke gemeente

Door Henk Engelmoer op 25 november 2019

Normaal gesproken zou ook de gemeenteraad van Meierijstad de afgelopen weken in het teken hebben gestaan van algemene beschouwingen. Erg veel hebben we daar niet van gemerkt. Dit keer niet alleen omdat de diverse media er weinig aandacht aan hebben geschonken, maar ook omdat de fractievoorzitters – als afgesproken – hun bijdrage hebben beperkt tot een tamelijk onopvallend optreden in commissieverband. Zonder reden was dit dus niet, een groot deel van hun kruit was immers in juli al verschoten tijdens de behandeling van de zogeheten Kadernota.

De bijdrage van PvdA-fractievoorzitter Sikko Oegema is integraal op deze site gepubliceerd en dat heeft tot weinig reacties geleid. Toch week zijn oordeel over bijvoorbeeld de gemeentelijke financiën – in ieder geval in het openbaar – af van een aantal woordvoerders van andere gemeentelijke politieke partijen, zowel uit de oppositie als de coalitie. Reden dus om hem daar naar te vragen. Sikko vond het prima, maar hij wilde, zeker als het om de centen ging, niet alleen aan het woord, hij wilde het samen met Arie de Zwart doen, het andere PvdA-lid van de raadsfractie. Een tweegesprek dus….

Al in de weken voor de begrotingsbehandeling kwamen er zowel vanuit oppositie als ook coalitie bezorgde geluiden over de financiële positie van de gemeente. Dure investeringen als bijvoorbeeld twee nieuwe zwembaden of een omnipark in Erp doen de vermogenspositie van de gemeente sterk verminderen, wat heel kwetsbaar maakt bij onvoorziene tegenvallers. De PvdA sprak een tegenovergesteld geluid: de begroting zit evenwichtig in elkaar. Dat strookt niet met elkaar……

Sikko: “Ik ken de geluiden en ik zie ook wel dat er heel veel geld mee gemoeid is, maar neem nou die zwembaden. Ik wil niet flauw doen, maar we kiezen er gewoon voor in ons verkiezingsprogramma en het is overgenomen in het coalitie-akkoord. Dat gaan we niet zomaar aan de kant schuiven, daar staan we voor! Eigenlijk is dat ook nog maar een formeel argument. Ik ben er voor mezelf echt van overtuigd dat die zwembaden een groter doel dienen: veiligheid, gezondheid, welzijn, recreatie… Je weet vast nog wel meer te bedenken en dan kun je zeggen dat je genoeg hebt aan één zwembad aan de Veghelse kant van het kanaal en één aan de Schijndelse zijde, maar in Sint-Oedenrode zijn ze zo betrokken bij hun zwembad, dat ga ik ze niet afnemen.”

Arie: “Bij al de beschouwingen over de begroting moet je de Kadernota niet over het hoofd zien. We realiseren dat wat we daarin hebben afgesproken. Echt, maar het neemt wel even tijd. Neem de ‘Tiny Houses’, die komen er, maar ze zijn wel nieuw voor onze gemeente, dat geldt ook voor de bepaling dat 25% van de nieuwbouw sociale woningbouw moet zijn. Dat heeft betrekking op nieuwe projecten, niet op veel van de oudere plannen die nu nog in uitvoering zijn.”

Inmiddels weten we dat de afvalstoffenheffing met 21 euro omhoog gaan en de OZB met 2%. Toch weer forse bedragen in een tijd dat de regering in Den Haag maar blijft roepen dat onze koopkracht zoveel beter wordt.

Sikko: “Wat betreft de afvalstoffenheffing kan ik kort zijn, afgesproken is dat die kostendekkend moet zijn en het komende jaar krijgen we onder meer te maken met een verhoging van de door het Rijk opgelegde belasting op ongesorteerd vuil en met lagere opbrengsten voor gratis aangeboden afval als papier en textiel. De 2% OZB-verhoging is trendmatig, zeg maar dat deze de verwachte inflatie volgt. En besef, het alternatief, niet verhogen en al dan niet fors bezuinigen, betekent al snel dat je bijvoorbeeld bibliotheken gaat sluiten, de jeugdzorg aan banden moet leggen of het onderhoud van sportvoorzieningen moet gaan beperken. Nou, eerlijk, dat is bepaald niet mijn keuze.”
“Ik wil nog wat kwijt over het Omnipark in Erp, daar moet de wethouder eerst de nuloptie onderzoeken en als blijkt dat extra wensen het plan duurder maken, moet de gemeenteraad daar alsnog over besluiten.”

Sikko Oegema en Arie de Zwart

Ik maak een sprong van de centen naar Eerde. In dat dorp lijkt de onvrede groot vanwege enerzijds de gevaarlijke verkeerssituatie op de N622, anderzijds de komst van vier forse windmolens in de directe nabijheid van het dorp en dan ook nog eens forse kritiek vanwege het achterblijven van de woningbouw daar. Hebben ze gelijk?

Sikko: “Ik snap die mensen wel en ik heb bij de behandeling van het voorstel over de windmolens ook gezegd moeite te hebben met de manier waarop de inspraak, burgerparticipatie heet dat tegenwoordig, vorm heeft gekregen. Maar mensen die mij kennen, weten dat ik veel moeite heb met de manier waarop we met de fossiele brandstoffen onze energie opwekken. Zon- en windenergie vind ik een heel acceptabel alternatief. Alles wegschuiven richting zee beschouw ik als een eigen vorm van ‘not in my backyard’ ofwel ‘niet in mijn achtertuin’ terwijl ook de zee een kwetsbaar deel van onze aarde is.”

Arie: “Waar ik me in deze erg over verbaas is dat op industrieterreinen de daken van die bedrijven nog niet helemaal vol gelegd zijn met zonnepanelen. Dat hoeft echt niet alleen op dure landbouwgebieden. Zouden we eens met POM (Platform Ondernemers Meierijstad) over moeten praten.”

Sikko: “Het College zou nu echt moeten beginnen duurzaamheidsaspecten te gaan betrekken bij nieuwe projecten en ook bij bestemmingsplannen of de wijzigingen daarop. Ik ken een voorbeeld van een nieuw bedrijf met een dak van 6.000 vierkante meter dat mag bouwen zonder zonnepanelen op het dak, terwijl het bedrijf dit wel had kunnen doen.”

Arie: “Woningbouwvereniging Area is wat dat betreft heel goed bezig.”

Sikko: “De gemeente moet zichzelf instrumenten verschaffen om dit af te kunnen dwingen.”

Ik maak weer een sprong. In de bijdrage van Sikko tijdens de commissievergadering ontbreekt eigenlijk helemaal de kwetsbare burger, waarbij het wat mij betreft gaat om bijvoorbeeld mensen met dementie, eenzame mensen of probleemjongeren. Slechts een deel van dergelijke groepen is bekend bij de autoriteiten en juist de thuiswonenden blijven lang buiten beeld. Daar begint de problematiek al. Vervolgens is de vraag in hoeverre we deze mensen tegemoet kunnen/willen komen door geldgebrek, ontbreken van voldoende mantelzorgers of om wat voor reden dan ook. Kan de PvdA, van wie je dat toch mag verwachten, enige hoop bieden?

Arie: “Ik vind dat je een te somber beeld schetst. De gemeente investeert veel in eigen jongerenwerkers. Dat werpt zijn vruchten af, ik durf te zeggen dat het in Veghel, Schijndel, Erp in zijn algemeenheid goed gaat met het jongerenwerk. Zoals ik ook vind dat de welzijnsorganisaties goed grip hebben op de problematiek rond ouderen.”

Sikko: “Ik begrijp dat de Seniorenraad problemen heeft met de privacy-wetgeving. Ze mogen niet zomaar mensen benaderen. Komt bij dat ze bijvoorbeeld in Veghel een schrijnend tekort hebben aan vrijwilligers. We moeten zoeken naar mogelijkheden om de seniorenraad beter te faciliteren, zodat ze hun  doelgroep beter kunnen bereiken.”

Arie: “Een aantal aspecten rond sociaal beleid loopt nog niet, zoals ik dat graag zou willen. Heeft voor een deel ook te maken met de erfenis van de vorige gemeenten.”

Ik lees over de ‘kwaliteitsmanager binnen het sociaal domein’. Wordt dat de volgende hiërarchische laag binnen het zorgdomein, als opperste baas van de case-managers zoals die bijvoorbeeld heel nuttig werk doen bij mensen met dementie?

Sikko: “Dat heb ik niet begrepen, helemaal geen nieuwe hiërarchie, veel meer iemand die op het gebied van bijvoorbeeld van WMO en participatiewet adviseert over werkprocessen, dienstverlening en ook als coach kan functioneren binnen de gemeente. Hij of zij moet juist de case-managers ontlasten!”

Arie: “Zo lees ik het ook.”

Ik kom bij de verkeersproblematiek. De belangrijkste toevoerwegen van Meierijstad en dan met name die van en naar Veghel raken steeds meer verstopt. Geldt onder meer de A50 en de N279. Beschouw je zo’n file, zie je een auto, een bestuurder, een auto, een bestuurder, keurig 1 op 1. Wat een verspilling van alles. Wat kan de PvdA doen om die verkeersdruk aan te pakken. In het verkiezingsprogramma spreken we over spoorlijnen en fietspaden. Maar van de spoorlijnen horen we weinig tot niets en de fietspaden maken we levensgevaarlijk dubbelzijdig dwars door de drukste woonwijken, om maar te zwijgen over de gevolgen bij de rotondes. Waar zit de logica?

Sikko: “Er is natuurlijk maar één goed antwoord: het opwaarderen van het openbaar vervoer en het stimuleren van de fiets. Bovendien, loslaten van de gedachte dat het kostendekkend kan. Over de trein gesproken, NS en Prorail vragen samen ‘Den Haag’ 21 miljard voor nieuwe investeringen in het openbaar vervoer. Ik heb de plannen niet gelezen, maar ben ervan overtuigd dat daarin geen sprake is van Veghel, Uden of Noordoost-Brabant, terwijl hier toch dik 100.000 mensen wonen die nu niet anders dan met lange aanrijtijden gebruik kunnen maken van het spoor. Ik hoop dat het College hierover in gesprek blijft met de minister.”

Arie: “Hier rijden buurtbusjes met vrijwilligers achter het stuur. Goed dat die mensen dit werk willen doen, maar zo moeten wij het toch niet willen, het is toch gewoon werk. En hoe maf is het dat je op vrijdagavond na een bezoek aan een theater in Uden je moet haasten naar de bushalte omdat de laatste bus kort na elf uur richting Veghel en Eindhoven vertrekt. Kan toch niet? Als PvdA kunnen we natuurlijk ook zelf in actie komen. Gijs van Dijk, de PvdA-woordvoerder op het gebied van infrastructuur was hier onlangs en toonde zich oprecht verbaasd over het ontbreken van een spoorlijn hier. Dat moeten we niet hebben. Trouwens niet alleen voor de inwoners, ook onze bedrijven kunnen er behoorlijk voordeel mee doen.”

Sikko: “We zetten in op het spoor, maar we moeten ook open staan voor nieuwe methoden van vervoer, dat mogen treinen zijn, maar ander mogelijkheden sluit ik niet uit. Meierijstad moet beter worden ontsloten. Het moet gaan om vervoer met een vrije baan waarvan je in alle solidariteit met elkaar gebruik van kan maken en vooral ook geen gebruik maakt van fossiele brandstof. Leuke uitdaging!”

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer