(Sociale) woningbouw in beweging!

Door Henk Engelmoer op 9 september 2020

Kritiek op het woningbouwbeleid van de gemeente Meierijstad, dat mag best van PvdA-raadslid Arie de Zwart. Hij neemt geen blad voor de mond als het bijvoorbeeld gaat om het lage aantal huizen dat wordt gebouwd in veel delen van de gemeente Meierijstad of om de lange wachtlijsten voor een huurwoning. Spreken over een ‘falend woningbouwbeleid’, zoals ik hem onlangs voorhield, dat gaat hem echter te ver.

Duidelijk verschil
“Kijk,” zegt het raadslid, “als ik een vergelijking maak tussen de stand van zaken een jaar terug en de situatie nu, dan zie ik duidelijk verschil. Ik noem de positieve ontwikkelingen rond het klooster in Veghel, waar – toegegeven – door de eisen van de zusters, veel meer dan het door de raad bepaalde minimum van 25% sociale woningbouw tot stand komt. Ik zie serieuze activiteit op de locatie Vossenberg in Schijndel, waar rond een nieuw wijkcentrum onder meer 39 betaalbare woningen worden gebouwd. Ik zie de plannen voor zorgappartementen in de Boschwegsekerk in Schijndel. En het doet me deugd dat er serieus gewerkt wordt aan plannen voor het gebied tussen de N637 en de Rooiseweg.”

Instrumenten
Al met al kun je wel zeggen dat de continue aandacht van de PvdA voor het onderwerp (sociale) woningbouw mede heeft bijgedragen aan de huidige voortgang. De Zwart blijft het jammer vinden dat het samen met D66 en Hart ingediende PvdA-voorstel om projectontwikkelaars meer compensatie te laten betalen wanneer zij in hun plannen geen of onvoldoende sociale woningbouw realiseren, het niet haalde in de gemeenteraadsvergadering van 25 juni jongstleden. “Dit zou een mooi instrument kunnen zijn om de sociale woningbouw nog verder te stimuleren”. Onder meer het Centrummanagement van Veghel gaf aan dat dit instrument bij uitstek projectontwikkelaars kan helpen om in het centrum van Veghel toch de broodnodige plannen te ontwikkelen. Dit naast instrumenten als gemeentelijke grondpolitiek en versnelde procedures.

Knelpunten
De Zwart is van oordeel dat het bouwen van huizen belangrijk is; onder meer woningen geschikt voor het verlenen van mantelzorg, woningen voor ouderen én jongeren en woonruimte voor arbeidsmigranten zijn ontzettend nodig. Op korte termijn woningen bouwen is de uitdaging. Maar er spelen nog andere issues. Zoals het gebrek aan doorstroming op de woningmarkt en het zorgen voor acceptabele woonruimte voor arbeidsmigranten en spoedzoekers. Herbestemming van bestaand vastgoed, hoewel dat vaak ingewikkeld is, en tijdelijke containerwoningen bieden wellicht wat lucht. Dat het college nu de gedoogde permanente bewoning op onder meer resort De Molenheide in Schijndel wil opheffen, maakt de woningnood van met name goedkopere woningen, dus eigenlijk alleen maar groter. “Tot nu toe,” zo zegt hij, “gaat de doorstroming te traag, zie ik bijvoorbeeld veel te veel alleenstaanden en kleine gezinnen in te grote huizen en omgekeerd, grotere gezinnen in te beperkte woningen.” Blij is hij daarom met de toezegging dat dit jaar nog de bouw van ruim honderd zogenaamde tiny houses wordt aanbesteed door de woningcorporaties.

Arie de Zwart zal namens PvdA Meierijstad aandacht blijven vragen voor de (sociale) woningbouw in Meierijstad.

Tijdens de Beeldvormende avond van 8 september 2020 heeft de gemeenteraad zich verder georiënteerd op hoe de woningbouw in Meierijstad verder kan worden gestimuleerd. Kijk hier de avond terug.

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer