Toeslag Kinderopvang: “Het menselijk leed laat zich niet compenseren met euro’s”

Door Henk Engelmoer op 4 januari 2021

De afgelopen maanden is het volop in het nieuws geweest: Het leed dat ouders door de overheid is aangedaan door onterechte en torenhoge terugvorderingen van kinderopvangtoeslag. Voor PvdA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Meierijstad – Sikko Oegema – is het in oktober reden het college van Burgemeester en Wethouders te vragen of de gemeente iets voor de betrokkenen in Meierijstad kan doen.

 

Het antwoord van het college is beknopt. Het komt neer op: ‘niet veel’. Het heeft te maken met de contactgegevens die niet bij de gemeente bekend zijn. Toch laat het college wel iets van zich horen, via de gemeentepagina in de lokale kranten in Meierijstad roept ze gedupeerden op zich te melden, tenminste als ze dat zelf willen.
Inmiddels is dat allemaal al weer enkele maanden geleden. Vandaar dat we bij PvdA-wethouder Menno Roozendaal vragen naar de stand van zaken nu.

Hebben zich gedupeerden gemeld?
“Bij mijn weten niet. Ik heb er een aantal keer naar geïnformeerd bij onze medewerkers. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat deze gedupeerden wantrouwend zijn naar de overheid. Of dat nou de gemeente is of de belastingdienst of het ministerie waar ze vooral mee te maken hebben gehad.”

Krijgen de gemeenten die contactgegevens nog?
“Ik hoop eerlijk gezegd dat het niet nodig is. Een extra instantie die zich er ook mee bezig gaat houden, is voor inwoners misschien alleen maar ingewikkelder. Het dan is het wel zaak dat de hulp snel en stevig op gang komt. De regering heeft nu na lang aandringen van de Tweede Kamer ertoe besloten alle gedupeerden te gaan compenseren. Ik kan niet inschatten of dat voor de grootste groep ook voldoende is. Er is sprake van financiële schade, maar het menselijk leed laat zich niet compenseren met euro’s. Als gemeenten lokaal aanvullend nog wat kunnen doen en de gedupeerden daar zelf voor open staan, dan moet het Rijk gemeenten daartoe ook in staat stellen.”

In Meierijstad zou het om 25 gezinnen gaan. Is dat veel?
“Het is altijd te veel in deze kwestie. Ik kan ook niet beoordelen hoe zwaar deze gezinnen zijn gedupeerd. Ik heb recent deelgenomen aan een workshop over de toeslagen-affaire vanuit de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Ik sprak daar een wethouder uit een grotere stad in Nederland, waar het echt om meer dan duizend gezinnen gaat. Bij hem hadden zich wel wat gezinnen gemeld en via die gezinnen bereikten ze weer andere gezinnen.”
“Die wethouder had heel eenvoudige, maar nuttige tips. Onder andere dat je als gemeente moet beseffen dat deze mensen vrijwel al hun vertrouwen in de overheid kwijt zijn. Laat de mensen hun verhaal vertellen, als ze dat willen. Stel niet allerlei vragen die ze als controlerend ervaren en ga vooral niet meteen beginnen over bewijsstukken en administratie. Daar hebben deze mensen de afgelopen jaren al zoveel last van gehad. Begin met helpen en erkenning geven voor hun verdriet, de rest volgt dan later wel, tenminste als het nodig is.”

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer