Visie hebben, visie vasthouden
Aan de vooravond van de verkiezingen voor de nieuwe gemeente Meierijstad een serie over markante PvdA’ers uit Meierijstad. In deel 9: na 1998 heette 50 procent van de schijndelse PvdA-fractie Roozendaal. Twee broers, bijters en blijvers.
Gaan we de politiek in, dan is het tijd voor een frisse aanpak. Hup, naar de mensen toe, besloten Peter en Henk Roozendaal. Dus trokken de broers in hun rode jassen, samen met partijmakkers, naar de zaterdagse markt in Schijndel. Eén keer in de zes weken. Met sandwichborden en andere attributen.
Het was zoiets als de temperatuur van het dorp opnemen. In discussie gaan, zorgen aanhoren, de glimlach signaleren. Ze hielden vol. Houden vol. De rode jassen zijn, Meierijstad indachtig, inmiddels gesignaleerd in Veghel en Sint Oedenrode. Praat met de twee en je hoort: “Investeren in mensen, daar gaat het om”.
Maar het gaat dan ook over cultureel centrum ‘t Spectrum dat wél en een theater dat níet doorging maar nog altijd actueel is. Henk (59), directeur van woningcorporatie Brabant Wonen, was in 2001 negen maanden wethouder. Hij besprak theaterplannen met zakenman Hans Brus, die het college verraste met een bijzonder ontwerp, toegesneden op de Markt.
Zijn broer Peter (64), vanaf 2002 twaalf jaar lang wethouder, zette dat gesprek voort. Het college had de plek op de Markt weggewuifd. Brus raakte daarop in gesprek met het City Theater en partijen eisten volstrekte geheimhouding. “Dat geheimzinnige, ik vond het lastig. Heb er later een motie van wantrouwen voor aan mijn broek gehad. Maar het belang van het dorp stond voorop”, aldus deze Roozendaal. In 2008 gingen de plannen alsnog van tafel, economisch onhaalbaar.
Glazen Boerderij
Brus overlegde theaterontwerpen van architect Winy Maas. Het ging aanvankelijk om een piramide van glas. Later volgden andere schetsen. Maar glas, dat kwam er toch op de Markt, en ook van de hand van oud-Schijndelaar Maas. Inmiddels flonkert zijn Glazen Boerderij, een hot item in de politieke loopbaan van de Roozendaals.
Jaren van politiek gekrakeel, over maat en materiaal. De schijndelse bevolking liep evenmin warm. “Ik heb wel eens gedacht: die Glazen Boerderij komt er niet. Als het politiek lastig werd belde ik Winy Maas maar weer. Hij was in staat iedereen elke keer te enthousiasmeren”, aldus Peter Roozendaal.
Eenmaal gerealiseerd waaien van heinde en ver complimenten over. Het is een trekker met uitstraling naar terrassen en winkels, naar het dorp. “Mooi of lelijk, dat is een kwestie van smaak. Maar de Glazen Boerderij is heel bijzonder. Het resultaat van lef, van kop boven het maaiveld uitsteken. En vasthouden aan je visie”, aldus Henk Roozendaal.
Visie
Daar hameren de broers op: visie hebben, en die uitwerken. Bij hun aantreden in ’98 zagen ze een Schijndel in opbouw. De plannen van toen zijn inmiddels verwezenlijkt. Huisvesting 2000, het centrumplan, veel meer. “We zitten als PvdA sinds 1986 in het college. Bea van Schaaijk en Peter hebben portefeuilles gehad, waarin ze het verschil hebben gemaakt”, aldus Henk Roozendaal. “We hebben kennis en ervaring opgedaan die straks ook voor Meierijstad van groot belang kan zijn. Op het gebied van zorg, sociale zaken, werkgelegenheid. In Schijndel zijn we nu getalsmatig niet nodig voor het college. Ze wilden ons erbij houden vanwege de deskundigheid.”
Moeder
Inmiddels is zoon Menno vader Peter Roozendaal opgevolgd als wethouder. “Familiebedrijf? Och, in Schijndel is er nooit moeilijk over gedaan. Ook al niet, denk ik, omdat Henk en ik altijd kritisch naar elkaar zijn geweest. Nu ben ik dat op Menno”, aldus senior, zelf nog op de achtergrond actief. Bezig bovendien met jeugdzorg en WMO in Noordoost Brabant.
Hij herkent de menselijke maat, die zeker ook op het grotere speelveld Meierijstad telt. “Het gaat vaak over grootse dingen. Ja, de Glazen Boerderij. Maar als wethouder was het voor mij ook een succes als ik een alleenstaande bijstandsmoeder met drie kinderen op weg kon helpen.”