Welzijn, veiligheid, gezondheid, inkomenszekerheid, een dak boven je hoofd, daar gaat het om!

Door Henk Engelmoer op 2 april 2020

Een dag voordat we elkaar – digitaal – spreken, heeft de regering laten weten de maatregelen tegen het corona-virus te verlengen tot en met 28 april. Met elkaar zitten we dus nog wel even vast aan het niezen en hoesten in de elleboog en het thuis blijven bij dergelijke klachten, de anderhalve meter tussenruimte tot elkaar, het begrijpelijke, maar o zo wrede bezoekregime aan ouderen en zieken in verpleeg- en ziekenhuizen, het noodgedwongen thuiswerken, de onzekerheden rond je baan en zo meer. Ook PvdA-wethouder Menno Roozendaal ontkomt niet aan een aantal van dergelijke effecten.

 

Frappanter krijg je de corona-crisis dezer dagen niet in beeld: vrijwel lege snelwegen (hier ter hoogte van Sint-Oedenrode) onder schitterende weersomstandigheden. Foto: Janny Engelmoer

Gelukkig gaat het hem persoonlijk nog steeds goed: “Met mij gaat het goed. Ik heb geen gezondheidsklachten gehad en in mijn gezin gelukkig ook niemand. In mijn nabije omgeving ook nog niemand, maar in de kringen daar weer omheen inmiddels wel. Dat houdt me wel bezig. Ik ben zeker bezorgd over de gezondheid van wat oudere familieleden en kennissen. Daarnaast is het voor mensen met opgroeiende kinderen ook een pittige tijd. Zeker als ze ook ouders hebben die qua leeftijd in de risicogroep zitten. En dan nog een baan die nu veel tijd vraagt of juist heel onzeker is.”

Houd moed

Het gaat de mensen niet in de koude kleren zitten, dat is wel duidelijk. Hoe langer het duurt, hoe moeilijker ook. Menno Roozendaal snapt dat, maar durft een kanttekening te maken: “Niet dat ik de wijsheid in pacht heb, maar ik zou zeggen: houd moed. Zorg ook goed voor jezelf. Ga bijvoorbeeld af en toe buiten een frisse neus halen. Laat de (sociale) media niet je hele dag beheersen. En praat in je gezin of met vrienden over deze periode, maar ook over andere onderwerpen. Humor en wat luchtigheid kan soms ook helpen in moeilijke tijden.”

Om daar aan toe te voegen: “Voor de mensen die in hun directe omgeving iemand verloren hebben, is het erg verdrietig. Omdat je in deze tijd niet op een manier afscheid kan nemen, zoals we gewend zijn. Die mensen zou ik veel sterkte willen wensen.”

Landelijke steunmaatregel

Wil ik weten wat de wethouder deze dagen zoal doet. Roozendaal: “Een deel van mijn reguliere werk gaat gewoon door, maar natuurlijk blijft veel in het teken van corona staan. We voeren nu de landelijke steunmaatregel voor ZZP’ers uit. Daarvoor stromen de aanvragen binnen. Ik heb veel contact met organisaties in Meierijstad die een belangrijke rol spelen in mijn portefeuille. Het overleg in het college op dinsdag is ook een belangrijk ankerpunt in de week. Dan delen we met elkaar wat er allemaal gebeurt in Meierijstad. Omdat je elkaar niet tegenkomt op kantoor, is dat moment extra belangrijk in deze tijd.”

Toekomst

Een beetje voorzichtig vraag ik of Roozendaal effecten van deze crisis op de toekomst verwacht. De wethouder: “Ik kan niet in de toekomst kijken, maar deze crisis heeft vast en zeker effect op plannen en ambities die we hebben, ook in mijn portefeuille. De balans kunnen we nu nog niet opmaken. Een crisis is ook een potentiële bron van creativiteit en nieuwe kansen, dat hoor je vaak. Dat is denk ik ook zo, maar het gaat op sommige plekken echt wel pijn doen. Zeker op de korte termijn. Daarom is welzijn, veiligheid, gezondheid, inkomenszekerheid en een dak boven je hoofd zo belangrijk. Luxe en welvaart die we misschien normaal zijn gaan vinden in Nederland komen pas daarna.”

En op de langere termijn? Roozendaal: “Voor de langere termijn is het afwachten. Dat is ook afhankelijk van internationale ontwikkelingen en hoe wereldleiders hun macht en invloed inzetten. Ik verwacht niet dat we weer terug gaan naar hoe het was voor de corona-crisis. Het kan zijn dat we een tijd van vijandelijkheid en wantrouwen ingaan op internationaal gebied. Voor een klein land als Nederland is een verzwakte EU, een dominant China, een op zichzelf gericht Amerika en een grillig Rusland onder Poetin geen rooskleurig beeld. Daartegenover kant het ook een tijd worden van meer saamhorigheid en samenwerking tussen landen. Waarbij de klimaatdoelen die de wereld gesteld had en maatschappelijke waarden die zeker in de economische strijd soms vergeten lijken, weer prioriteit krijgen. Daarin kan Nederland een voorbeeldrol vervullen. Om te beginnen in de EU wat mij betreft.”

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer

Henk Engelmoer is bestuurslid van de PvdA in Meierijstad en als zodanig verantwoordelijk voor communicatie en mediabeleid

Meer over Henk Engelmoer