Zinkt het inloopschip?

Door Arie de Zwart op 27 februari 2021

PvdA Meierijstad maakt zich zorgen over het overvolle Inloopschip in Den Bosch. Dat vangt dak- en thuislozen op, ook voor Meierijstad, maar nu ook arbeidsmigranten die hun werk kwijt zijn. Dat betekent dat er voor mensen die echt zorg nodig hebben, wellicht geen plek is. Wij stelden daar vragen over.

Inloopschip overvol
Op 18 februari 2021 meldde DTV Nieuws op haar website dat de opvangplekken voor dak- en thuislozen bij het Inloopschip in Den Bosch overvol is. Het Inloopschip is ook de WMO-voorziening voor Maatschappelijke Opvang voor de gemeente Meierijstad. Er zijn daar 28 opvangplekken, maar er melden zich dagelijks ongeveer 52 mensen voor onderdak. De lockdown is daar debet aan, volgens het artikel.

Volgens een in het artikel geciteerde medewerker van het Inloopschip bevinden zich onder de groep daklozen ook zo’n 20 Poolse arbeidsmigranten die met het verlies van hun werk ook hun huisvesting kwijt zijn. “Het zijn mensen die hier wel mogen werken maar die geen recht hebben op sociale voorzieningen”, aldus de medewerker in het artikel.

Improviseren
Tijdens de lockdown heeft de overheid de instelling wel verplicht onderdak te bieden. Resultaat is dat dak- en thuislozen die zich melden bij het Inloopschip worden ondergebracht in hotels, tijdelijke containerwoningen en de zorginstellingen Novadic-Kentron en Reinier van Arkel. Voor slaapplekken zijn er dus wel uitwijkmogelijkheden. Maar het is wel improviseren op dit moment. En zeker voor de Poolse arbeiders zal er toch een goede oplossing gevonden moeten worden. De opvang is namelijk niet voor die groep bedoeld.

Zorgelijke situatie: vragen stellen
Arie de Zwart, raadslid voor PvdA Meierijstad, vindt dit een zorgelijke situatie en heeft vragen gesteld aan het college. Bijvoorbeeld een vraag over of de huidige situatie effect heeft op wachttijden voor mensen waarvoor het Inloopschip is bedoeld en behandeling en verblijf nodig hebben. En over het aanspreken van de betrokken uitzendbureaus en werkgevers waardoor de arbeidsmigranten in deze situatie terecht zijn gekomen.
Binnenkort worden de antwoorden op deze 20210226 PvdA vragen Inloopschip verwacht.

 

 

 

Afbeelding van S. Hermann & F. Richter via Pixabay

Arie de Zwart

Arie de Zwart

Arie de Zwart is woonachtig in Schijndel en raadslid voor de PvdA-Meierijstad. In het dagelijks leven werkt hij als financieel manager.  

Meer over Arie de Zwart