Wat een avond! 1 april 2021

2 april 2021

We hebben het hier niet over de urenlange debatten over Rutte & Co. We hebben het over de raadsvergadering van 1 april in het bestuurscentrum van Meierijstad, het oude gemeentehuis van Sint-Oedenrode. Het ging een hele lange avond onder andere over de toekomst van dat bestuurscentrum. Maar ook over het (letterlijk) onbetaalbare Omnipark te Erp. En nog wat onderwerpen. De een wat belangrijker dan de ander.

Loes van Dommelen
Het leukste nieuws van de avond was de installatie van ons nieuwe burgercommissielid Loes van Dommelen. De fractie is heel blij met haar! Ze zal met name de dossiers van de commissie Mens & Maatschappij op zich nemen. Ze vervangt Martha School die zich jaren voor de fractie heeft ingezet. Martha stopt met het commissiewerk. Ze blijft overigens wel actief in het bestuur en onder andere voor ‘Vrouwen in de Politiek’. Martha, hartstikke bedankt voor je vele werk en constructieve bijdragen!

De installatie van Loes verliep digitaal, net als de vergadering. De bos bloemen werd thuis bezorgd.
Veel succes Loes!

Omnipark
In de commissievergadering van 18 maart sprak PvdA-raadslid Arie de Zwart al uitgebreid over het voorstel voor het Omnipark. We willen geen worst voorhouden aan de inwoners van Erp. We willen duidelijk zijn: we steunen de denkrichting, we zijn al jaren enthousiast over de plannen en ideeën, maar we willen geen verkeerde verwachtingen scheppen: we hebben nu gewoon het geld niet. En als we het geld wél bij elkaar kunnen schrapen, dan kunnen we mogelijk veel andere plannen in Meierijstad niet realiseren. En dat is ook niet wat we willen.

Het voorstel om de denkrichting te steunen werd aangenomen. Ook wij stemden voor. Maar we waren tegen moties die probeerden om van bewoners iets gedaan te krijgen of onderdelen al in te vullen of naar voren te halen. Dat kán helemaal niet. Behalve het renoveren van de kleedkamers van RKVV Erp. Dat geld ligt namelijk al op de plank voor 2021 en kan nu al gebruikt worden. Dan hoeven ze niet te wachten op het Omnipark.

Onze motie: een Integraal Accommodatie Plan (IAP)
Naar aanleiding van de discussie over het Omnipark, hebben we een motie opgesteld voor een Integraal Accommodatie Plan. Bij de huisvesting voor scholen is er een Integraal Huisvestingsplan (IHP) waarin zo goed mogelijk wordt gepland wanneer gebouwen zijn afgeschreven, wanneer wat wordt vervangen en hoeveel geld we hiervoor moeten reserveren. Door dat plan elk jaar opnieuw te bekijken, kun je weloverwogen keuzes maken: het gebouw nog wat langer laten staan, investeringen naar voren halen, nieuwe inzichten toepassen etc. Zo’n plan willen we ook voor andere soorten accommodaties, zoals voor sport en cultuur. We hebben het college gevraagd om dit uit te werken.

De motie kreeg brede steun en toch heeft Arie ‘m aangehouden (niet in stemming gebracht). Wethouder Van der Pas vertelde namelijk dat ze eigenlijk al bezig waren zoiets als een IAP te maken en dat we er in de loop van het jaar al mee zouden kunnen gaan werken. We wachten dat af, kijken of het inderdaad aan onze verwachtingen voldoet. En anders brengen we de motie opnieuw in.

Invulling bestuurscentrum Sint-Oedenrode
Het begon ongeveer anderhalf jaar geleden met de constatering dat de huisvesting van de raad in het oude gemeentehuis in Sint-Oedenrode nogal wat te wensen overlaat. Het gebouw is krap met erg onhandige vergaderzalen. Het ‘klimaat’ is lastig te regelen (snikheet of ijskoud) en het gebouw is sowieso erg energieverslindend. Daarom werd aan het college de vraag gesteld om te kijken wat er met het gebouw kon gebeuren. De raad heeft in meerderheid besloten om toen niet te onderzoeken wat de voor- en nadelen zouden zijn om (alsnog) naar Veghel te verhuizen, net zoals de ambtenaren. De PvdA-fractie had die optie wel willen laten onderzoeken, zodat er ook een goede vergelijking te maken zou zijn met de verbouwingsopties. Overigens vanuit de ambitie om wél in Sint-Oedenrode te blijven, als dat kan.

De opdracht aan het college bleek echter niet helemaal duidelijk. Er ligt nu een vrij technisch onderzoek naar het behouden of verkopen van ‘lobben’, maar veel fracties zijn hiermee niet tevreden. Onze fractie had veel liever gezien dat er breed verkend werd en dat, samen met de inwoners, gekeken zou worden naar creatieve invullingen om van het ‘kasteeltje’ een écht Huis van de Democratie te maken. PvdA-fractievoorzitter Sikko Oegema maakt zich daar al enige tijd hard voor en diende samen met VVD, D66, Hier en Lijst Blanco een amendement in. Dit amendement werd aangenomen!
Een architectenbureau had de discussie nog eens complexer gemaakt door met prachtige ideeën te komen over het verplaatsen van de raadszaal naar de ‘kelder’ waar je van bovenaf in de zaal kan kijken. Je kunt dan wellicht meelezen op de laptops van de raadsleden en wat lezen over ‘een functie elders’. Je weet maar nooit.

En wat nog meer? 
Het ging ook nog om een motie van Lokaal om tot een vangnet voor de starters en senioren uit de eigen kern (als speciale doelgroep) om eerder/meer toegang te krijgen tot de woningen die in hun dorp worden gebouwd. De vraag is immers groter dan het aanbod, in ieder geval wat betaalbare woningen betreft. Hoe sympathiek ook en hoeveel begrip ook de PvdA heeft voor de behoefte van bijvoorbeeld jongeren om in hun eigen dorp te kunnen blijven wonen, het is wettelijk niet mogelijk om mensen voor te trekken. Als alle gemeenten dat zouden doen, zou je ook heel Nederland op slot zetten.
Veel andere fracties waren het met de PvdA eens: ook zij vonden het een niet uitvoerbare motie en stemden tegen. Overigens had Lokaal dat kunnen weten, want heel veel eerdere versies van de motie die waren rondgestuurd, kregen al dezelfde reactie.

De overige agendapunten werden doorgeschoven naar de volgende raadsvergadering op 29 april, in verband met tijdgebrek.